IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Без преструктуриране дългът ще срути икономическата система

Според анализатора занапред силно влияние на пазарите ще оказват продуктивността на икономиката и труда, дългосрочният и краткосрочният кредитен цикъл и политиката

12:50 | 14.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Scott Eells/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Дългът трябва да се преструктурира по някакъв начин, защото мащабът му в икономика е огромен и няма как той да бъде върнат по нормалния ред чрез нормализиране на лихвени проценти, свиване на баланси. Това би срутило икономическата система, заяви финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Клуб Investor”.

„Започна да се говори за опрощаване и отписване на дълг, което на практика означава приемане на фалита на икономиката“, посочва анализаторът. „Пазарът в САЩ вече се фокусира малко повече върху фундамента, като данните за икономиката, инфлацията, безработицата и стимулите са отработени в цените на финансовите инструменти“, допълва Райков. 

Според него четири са основните неща, който ще оказват влияние върху пазарите занапред. Това са „продуктивността на икономиката и труда, дългосрочният и краткосрочният кредитен цикъл и политиката“.

„Всеобщият консенсус, че стимулите няма да бъдат оттегляни поражда риск в системата и играчите започнаха да изкривяват своите инвестиционни решения на база на тази парадигма“, заяви Райков. 

На пазарите може да се отбележи една точка, в която се вижда ясно прегряване, а именно пазарите на IPO и набиране на капитал при т.нар. специални компании за набиране на капитал с цел придобиване, смята експертът.

„Мащабът на този пазар само за януари 2021 г. регистрира ръст, колкото е регистрирал за цялата 2020 г.“, изтъква още Райков

Относно ралито на криптопазара той заяви, че то се дължи на влизането на големи играчи на пазара и покупките на големи криптоактиви, които изстреляха цените нагоре. 

„В текущата ситуация има поле за развитие заради оспорването на стария модел на работа на монетарната система и мисля, че това ще продължава. Отделно криптоактивите изградиха поведение на новини. Докато преди три години не знаехме как ще реагира един криптоактив, когато излезе някой ръководител на централна банка да говори за него, сега вече криптоактивите си изграждат поведение и това ще понижи волатилността на тези инструменти“, коментира Райков

Относно развитията в технологичния сектор анализаторът заяви, че към момента петте основни технологични компании представляват над 25% от общата капитализация на пазара в САЩ.

„Това е нещо, което ясно показва, че тези компании се превърнаха не само в убежище, но и в активи, който пренасят стойност… Това, което се сучи с акциите на GameStop, показа, че пазарите не се движат от икономическия фундамент, а от позиционирането на капиталите. Така че, макар и да очаквам лека корекция през следващите 6 месеца, смятам, че пазарите пак ще завършат 2021 г. на рекордни нива“, подчертава Райков.

Той прогнозира, че златото ще премине границата от 2000 долара и ще достигне 2300 долара за тройунция към края на годината, а за петрола очакванията му са за корекция до под 55 долара за барел.

Целия разговор може да намерите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още