IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС може да наложи санкции срещу Русия много по-скоро от очакваното

Вероятно ще видим общ фронт на Европа и САЩ срещу Китай, но условията, по които този фронт ще бъде създаден, няма да са американските, изтъква Весела Чернева

17:15 | 14.02.21 г. 15
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) може да наложи санкции срещу Русия много по-рано от очакваното, тъй като се видя, че броят на желаещите за подобни действия нараства, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “Клуб Investor”, Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. 

“Отношението на Русия към блока от край време е доста неуважително и това достигна своята кулминация по време на срещата между върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел и руския външен министър Сергей Лавров”, коментира Чернева.

По нейни думи в рамките на посещението на Борел в Русия протоколът е бил напълно загубен.

“Борел като че ли не беше разбрал, че отивайки в Москва, е хубаво, освен критиката за задържането на опозиционния лидер Алексей Навални, да има други теми”, посочи експертът.

Чернева коментира и доколко Урсула фон дер Лайен е компрометирана като председател на Европейската комисия (ЕК).

“Кризата с ваксините е основната тема в Европа в момента. Неспособността на ЕС да осигури достатъчен брой ваксини навреме във всички части на съюза е същински провал... Това сега е слабостта на Фон дер Лайен”, изтъква директорът на софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

Друга тема, на която Чернева се спря, са връзките между Европа и Китай в контекста на инициативата на азиатската страна “17+1”. Според госта този формат е започнал да изчерпва значението си, което е показателно от факта, че шест страни от Източна Европа не изпратиха своите президенти като представители на последната среща.

“Вероятно ще видим общ фронт на Европа и САЩ по отношение на Китай, но условията, по които този фронт ще бъде създаден, със сигурност няма да са американските - те ще бъдат някъде по средата”, заключва Чернева.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Бай Рейгън едно време каза "руснаците имат много пушки, аз ще ги накарам да ядат пушки".И ги накара.Икономическата сопа винаги е била най-ефективна при тия.Сега ще се научат да пият петрол и да шмъркат газ.Не е случаен факта, че заплатите в Рашата вече са на ниво Албания...даже по-скоро Косово.В България минималната пенсия вече е по-висока от минималната заплата в Рашастан.Ама вие, другари путинисти, не се отчайвайте! Нали вашите гурута обявиха, че санкциите били полезни!?Значи тогава целувайте ръка на ЕС, добро ви правят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Ако имаше елементарни познанния, нямаше да пльоскаш евтина пропаганда в сайта. България изнася стоки и услуги за 34- 35 млрд долара на година, русия за 420 милиарда. В зависимост от цената въглеводородите и техните производни достигат до 50 %( в зависимост от цените) от руският износ. Въпреки огромният експорт на суровини(нефг, газ, дървесина, метали), износа на русия съотнесен към българският е почти два пъти по-малък спрямо глава от населението. Нещо да ми напишеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
bocman
преди 3 години
Глад казваш.....Россия нарастила экспорт продукции АПК до 30,4 млрд долл. https://sdelanounas.ru/blogs/139440/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
cherney
преди 3 години
ЕС е основния пазар на Русия и в този смисъл Руската федерация е много по-зависима от ЕС, отколкото ЕС от Русия. Прекратени отношения с ЕС означава тотален глад за руснаците. Общо взето, "на гол тумбак чифте пищови" е руската позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Редовно се евавам с братушките, по-точно с техните нежни половинки. Друго освен благодарнсти не съм получавал. Ти там за аyспусите от личен опит ли? Зaвалията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
Идеално, още по-лесно е да отнесат санкции - ако се правят на отворени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
да имаш спомен кой беше под санкции в русал и кой си продаде контролните дялове в офис на министерство на финансите на хамериканците и на кого ... ?! само за протоколът питам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
bocman
преди 3 години
За санкции ли ставаше въпрос? РУСАЛ приобретает алюминиевое производство в Германии https://***.rusal.ru/press-center/press-releases/rusal-priobretaet-alyuminievoe-proizvodstvo-v-germanii-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
0pk
преди 3 години
Как беше лафа - "едно е да можеш, друго е да искаш, трето и четвърто е да го направиш" :D Остана ли на кого да му налагат санкции? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
Sandy
преди 3 години
ЕС да дуат супата на братушките. С Русия никой не може да се евава, иначе в ауспуха си го получава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още