IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola ще тества хартиена бутилка за своите продукти

Бутилката, в която все пак има тънък слой пластмаса, е създадена от датската компания Paper Bottle Company

18:40 | 14.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;George Frey/Bloomberg</em></p>

Снимка: George Frey/Bloomberg

Американската компания Coca-Cola ще тества хартиена бутилка като част от своя ангажимент да  премахване пластмасата от своите продукти, съобщава BBC.

Прототипът е направен от датската  компания Paper Bottle Company, като структурата ѝ представлява изключително здрава хартиена обвивка, която все пак съдържа тънка пластмасова обвивка.

Но целта е да се създаде 100% рециклируема бутилка без пластмаса, способна да предотврати изтичането на газ от газираните напитки. 

Стените на опаковката трябва също така да гарантират, че влакната не се отлепват и не попадат в течността, тъй като това представлява риск от промяна на вкуса на напитката, като в същото време може да наруши изискванията за безопасност.

По-рано тази седмица Coca-Cola пусна нов, по-малък размер бутилка от 100% рециклиран пластмасов материал.

Бутилката ще се появи по рафтовете от този месец в Съединените щати, включително в Ню Йорк и Кънектикът, както и в Калифорния и Флорида, преди да бъде пусната в цялата страна през лятото.

coca coca

Снимка: Видео на Coca-Cola , споделено в YouTube

Миналата година компанията беше класирана на първо място сред концерните, които замърсяват околната среда чрез своите пластмасови продукти.

През 2018 г. компанията обяви своя инициатива, наречена „Свят без отпадък“, чиято цел е до 2030 г. компанията да събере и рециклира по една бутилка или едно кенче за всяко едно, което продава. По думите на Сутария новата бутилка е „голяма стъпка в тази посока“.

Coca-Cola не е единственият конгломерат, опериращ в различни точки на света, който си е поставил за цел да намали пластмасовото си замърсяване. Nestle, най-голямата компания за храни в света, миналата година обяви, че инвестира 2 млрд. долара в подобни инициативи. Наскоро Pepsi пусна двулитрова бутилка с нов дизайн, която използва с 24% по-малко материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
яж си ги ти ... барабар с черупките ! извратеняци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Работим по проект за изработка на прозрачни, биоразградими (в контролиран срок от 3 до 12 месеца) Опаковки - Бутилки, Кутии, Кенове, Флакони, Капсули и др., изработени от натурален ХИТИН, добит от крилата и части от тялото на мухата Черен Войник (Hermetia Illucens).Мухата и нейната Ларва могат да се отглеждат в гигантски количества, върху рото-рафтове, в условията на хипер-интензивна тропическа Вертикална Ферма, като Ларвата (която расте 9000 пъти за 2 седмици) ще се храни с бързорастяща (1м/ден), ферментирала Бамбукова Биомаса, отглеждана върху рафтове в същата Ферма.Наскоро в японска лаборатория беше направен също така успешен експеримент за сравнително лесно обезцветяване на хитинова черупка на морски рак, до 100%-ова прозрачност. Също така е открит и начин за разграждане и ре-формоване на материала, в различни прозрачни форми.Такива раци и омари могат също да бъдат отглежани на рафтове, в напълно контролирана, хипер-интензивна среда, осигуряваща свръхбърз растеж.Месото на животните ще се ползва като висок клас храна, а черупките - като суровина за различни - прозрачни или не, висококачествени, био-разградими еко-опаковки, и много други изделия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още