IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпите въглеродни емисии засега няма да повлияят на цената на тока

От НЕК са поискали преразглеждане на цените за кондензационните централи, но в КЕВР отчитат, че повишените разходи ще се компенсират

10:26 | 15.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През последните месеци цената на емисиите въглероден диоксид (СО2) се увеличава съществено и вече е над прогнозата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), става ясно от доклад на работна група на регулатора, сформирана във връзка с искане на Националната електрическа компания (НЕК).

В края на януари НЕК е поискала преглед на цената на две от въглищните централи в Маришкия басейн - ТЕЦ AES "Гълъбово" ("Марица Изток 1") и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". От държавната компания са посочили, че разходите им за изкупуване на енергия на двете централи се увеличават съществено заради по-скъпите емисии въглероден диоксид на световните пазари.

В своето ценово решение от 1 юли 2020 година КЕВР определи прогнозна цена на квотите от 22 евро на тон, а още през втората половина на миналата година цената вече достигна 29 евро на тон. Към момента цената надхвърля 30 евро на тон, а в края на миналата седмица за кратко пробва и ниво от 40 евро за тон. Анализаторите очакваха "атака" на тази психологическа граница, но по-късно през годината.

Прогнозата е, че през първото полугодие средната цена на тон въглероден диоксид ще достигне 31 евро.

Изчисленията на КЕВР обаче показват, че повишените цени на квотите няма да създадат дефицит при изкупуването на енергията по дългосрочните договори на двете централи, защото и приходите във Фонда за спасение на електроенергийната система (ФСЕС) ще са повече и ще компенсират.

Според анализа на експертите, представен от Пламен Младеновски, разходите, които възникват за двете централи, се увеличават от почти 150 млн. лева на 247 млн. лева. Допълнителните приходи във Фонда обаче се увеличават със 159 млн. лева до 251,5 млн. лева. На базата на това изчисление от КЕВР отказват на НЕК да променят цената за изкупуване на енергията от двете централи, а съответно и цената на тока на регулирания пазар.

Допълнителните разходи на НЕК в ролята му на обществен доставчик трябва да бъдат покрити от излишъка на средства, която се формира във ФСЕС, посочват в доклада си от КЕВР.

От НЕК са посочили в своето искане още, че централите, които произвеждат електроенергия по комбиниран способ, използващи газ, са облагодетелствани от по-ниската цена на природния газ. Проблемът възниква единствено за кондензационните централи.

От КЕВР изчисляват още, че не е необходимо и увеличение на цената, определена за Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за осигуряване на студен резерв през този ценови период.

Изменението на цените на електроенергията в рамките на регуторния период, който изтича на 30 юни 2021 година, е било дискутирано по време на закрито заседание на 12 февруари. Темата ще бъде обсъдена на открито заседание и обществено обсъждане на 17 февруари, допълват още от КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още