IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на биткойна привлича все по-голям интерес от Wall Street

Комбинацията от звезди като милиардера Илон Мъск и влиятелни банки дава нова сила на космическите ръстове на криптовалутата

14:03 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Знаците за нарастваща подкрепа от индустрията на финансовите услуги изпрати цената на биткойна до нови върхове, пише Bloomberg. Валутата почти достигна цената от 50 хил. долара, преди да отстъпи по-късно в понеделник.

Седмица след като Tesla обяви инвестицията си от 1,5 млрд. долара в биткойни, дигиталната валута продължава да прави все по-уверени крачки в традиционния финансов сектор. За това помогна и новината, че инвестиционното звено на банковия гигант Morgan Stanley също обмисля дали да заложи на биткойна. Също така Канада даде зелена светлина за първия биткойн борсово търгуван фонд в Северна Америка.

Има и все повече доказателства, че още компании започват да добавят услуги за криптовалути. В четвъртък американската банка BNY Mellon обяви, че е назначила нов екип, който разработва платформа за традиционни и дигитални активи. Mastercard също съобщи, че започва да позволява на картодържатели трансакции с определени криптовалути в мрежата си.

Комбинацията от звезди като милиардера Илон Мъск и влиятелни банки дава нова сила на космическите ръстове на биткойна. Криптовалутата бе на крачка от 50 хил. долара този уикенд, преди да отстъпи. Минути преди 12 ч. българско време тя се разменя при цена от 47 574,85, което е спад от 3,2% за последните 24 часа. Но цената на биткойна е с 40% нагоре през този месец.

„Ключът пътят на биткойна да продължи нагоре, е да спечели още корпоративно одобрение“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на Oanda Corp. Той припомня, че значителното движение през уикенда не е чуждо на биткойна и през следващите дни може да видим нови по-големи движения.

Продължава ожесточеният дебат за това дали биткойнът е надежден актив с реална стойност.  Криптовалутата редовно е критикувана за това, че улеснява измами и пране на пари, а наскоро икономистът Насим Николас Талеб заяви, че се отказва от притежанията си в биткойни. Според него една валута никога не трябва да е по-волатилна от нещата, които искате да купите с нея. „В този смисъл (криптовалутата – бел. ред.) е провал (поне засега)“, написа той в Twitter.

Тенденцията в цената на биткойна е за покачване и тя е само още един пример за спекулативните сили, които определят този бичи пазар – наред с т. нар. "акции за жълти стотинки" (penny stocks) и компаниите за канабис.

Налице са признаци, че все повече шампиони от Wall Street ще навлязат на криптопазара. В интервю за CNBC съпрезидентът на JPMorgan Chase Даниел Пинто заяви, че клиентското търсене за биткойни все още липсва, но със сигурност това ще се промени.

В същото време по-рано Bloomberg съобщи, че Counterpoint Global – звено Morgan Stanley Investment Management, проучва дали криптовалутите ще бъдат подходяща опция за неговите инвеститори, посочват хора, запознати с въпроса. Придвижването на проекта ще изисква одобрение от компанията и регулаторите.

„С всяко голямо одобрение, като това на BNY Mellon, другите институции са пришпорени за по-бързо приемане и разгръщане на дигитални активи“, казва Патрик Кампос, главен директор по стратегиите на компанията за базирани на блокчейн технологии Securrency.

„Последната новина от Tesla ще окуражи други големи корпорации и институции да приемат крипто (валутите – бел. ред.) не само като надежден клас активи, но и дори като основен“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още