IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата предлага да гарантира студентски кредити до 40 млн. лева през 2021 г.

Осем банки предлагат кредити за студенти и докторанти за такси за обучение и разходи за живот

16:01 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата предлага да гарантира студентски кредити за до 40 млн. лева през тази година, след като през миналата година таванът на гаранцията беше 50 млн. лева.

Това се вижда от проект на решение за държавните гаранции за студентските заеми през тази година, внесено за обсъждане от Министерството на образованието. Крайният срок за подаване на становища е 17 март т.г.

Общо осем банки предлагат кредити за студенти и докторанти за такси за обучение и разходи за живот – Алианц Банк България, Банка ДСК, БАКБ, Инвестбанк, ОББ, ПИБ, Райфайзенбанк, Юробанк България (Пощенска банка).

Всяка от банките ще сключи индивидуално споразумение с образователното министерство за държавната гаранционна програма.

Данните, цитирани в доклада на министъра на образованието Красимир Вълчев, показват, че през миналата година са изтеглени и гарантирани кредити за почти 12,1 млн. лева. Общо от 1 септември 2010 г. до края на миналата година са предоставени заеми за почти 149,1 млн. лева.

За периода от 2010 г. до 31 декември 2020 г. държавата е погасила задълженията на 39 починали кредитополучатели, на 183 кредитополучатели, сключили 231 броя кредити за издръжка и за заплащане на таксите за обучение, които са родили второ или следващо дете, и на 12 кредитополучатели поради настъпване на трайна неработоспособност. Общият размер на опростените от държавата задължения на кредитополучателите, включващ лихвите и главниците, е почти 1,5 млн. лева, отчитат от образователното министерство.

Държавата погасява неизпълнените части от задълженията на кредитополучателите по Закона за кредитиране на студенти и докторанти и при настъпване на предсрочна изискуемост на кредита, в случаите когато кредитополучателите не си погасяват задълженията към банките. Броят на предсрочно изискуемите кредити от 2010 г. до 31 декември 2020 г. е 1185 в общ размер на 5,167 млн. лева, показват още данните на Министерството на образованието.

Общият размер на платените от държавата кредити – опростен дълг и активирана гаранция за периода от 2010 г. до 31 декември 2020 г. е 6,65 млн. лева, посочва се в доклада на министър Вълчев.

От 2010 г. до 31 декември 2020 г. обаче Националната агенция за приходите е събрала от длъжниците сума в общ размер на малко над 1,5 млн. лева – главници, лихви и съдебни разноски, присъдени с изпълнителен лист, т.е. малко под 30% от платената сума.

За тази година в бюджета са разчетени разходи за погасяване на опростени студентски кредити и активирани държавни гаранции в размер на 2 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още