IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството пое нов дълг от 300 млн. лева при висок интерес

Постигната среднопретеглена годишна доходност е 0,14%, изчисли БНБ

18:13 | 15.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov VelkoBloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov VelkoBloomberg News

Министерството на финансите успешно пласира част от емисия държавни ценни книжа за 300 млн. лева след проведен аукцион от Българската народна банка. Това е първият аукцион за тази година, който е тест за пазара. Централната банка съобщи, че са продадени лихвоносни съкровищни облигации (десет години и шест месеца) с падеж 17 август 2031 година при фиксиран годишен лихвен процент от 0,10%.

До участие в аукциона бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 555,650 млн. лева, в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 99,8 млн. лева. Постигнатият коефициент на покритие е 1,85. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 98,85 лв. на 100 лв. номинал, на която съответства среднопретеглена годишна доходност 0,14%.

Във финансовото министерство изчислиха, че отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 60 базисни точки.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение бяха одобрени поръчки в размер на 300 млн. лв. номинална стойност, в т.ч. несъстезателни поръчки в размер на 99,800 млн. лв. при цена на 100 лв. номинал и съответните доходности, изчислени съобразно методиката, използвана от Министерството на финансите.

От страна на участниците е отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 66,7%, следвани от застрахователните дружества с 20,7%, пенсионни и гаранционни фондове – 6,7%, договорни фондове – 2,6% и други инвеститори – 3,3%, информираха от финансовото ведомство.

В аукциона участваха девет първични дилъри на ДЦК. 

Датата на плащане за одобреното количество е 17 февруари 2021 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

От БНБ напомнят, че Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

През миналата година на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева.

Според последните данни на финансовото министерство дългът на подсектор „Централно управление“ в края на миналата година възлиза на 28,968 млрд. лева. Вътрешните задължения са 5,990 млрд. лева, а външните 22,977 млрд. лева. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 24,3%.

За настоящата година правителството е заложило таван за поемане на нов дълг от 4,5 млрд. лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Скоро не само ще спрем да теглим, ами ще почнем да РАЗДАВМЕ заеми след въвеждане у нас на технологията Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bgПредвиждаме УТРОЯВАНЕ на БВП-то на България над 200 млрд долара, минимална Заплата 2500 Евро и минимална Пенсия 1000 Евро, плюс ваучери, бонуси, базов доход, и изграждане на една изцяло нова, високотехнологична икономика, на ниво най-богатите страни в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Трябва да използват ниските лихви и рефинансират целия стар дълг... не съм чел нищо по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
ето 4% от БВП вече планирано за опукване. Пък вие си работете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Това е номера на Боко, да тегли заеми.Винаги ще се намери повод.Ама избори идат, *** трябва да имат 50-тачки в джобовете на подарените дрехи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
sirFaith
преди 3 години
а кой ще ги връща ? аман от бонуси по време на криза ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още