IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple срещу Facebook: Битката на титаните

Марк Зукърбърг и Тим Кук не могат да постигнат нормален диалог по темата за опазването на потребителските данни

18:01 | 21.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Johannes Berg/Bloomberg</em></p>

Снимка: Johannes Berg/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг от години твърди, че Apple и нейният лидер Тим Кук имат твърде голямо влияние върху бизнеса на социалната мрежа. През 2018 г. гневът му излезе на преден план, пише Wall Street Journal.

Facebook беше въвлечена в спор заради практиките ѝ за събиране на данни. Кук добави масло в огъня, давайки интервю за национална телевизия, в което заяви, че неговата компания никога не се е намирала в подобна ситуация. Зукърбърг отвърна, че коментарите на Кук са „изключително нелепи“ и „изобщо не съответстват на истината“.

Отвъд светлината на прожекторите Зукърбърг е още по-суров. „Трябва да им причиним болка“ заради особено лошото отношение към компанията, твърдят източници, запознати със случая.

Това не беше първият, нито последният случай, в който коментарите и действията нa Кук оставят Зукърбърг гневен и решен да си го върне на Apple. Всичко това ескалира в края на миналия месец в рамките на рядък публичен конфликт между двата технологични гиганта, които си размениха реплики за неприкосновеността на личния живот, инструментите за проследяване на приложения, а в крайна сметка и за визиите им за бъдещето на интернет.

Apple се позиционира като защитник на дигиталната неприкосновеност на личния живот, като в същото време често отправяше критики към бизнес модела на Facebook, без официално да назовава компанията. Всичко това стигаше до Facebook, която вижда Apple като компания, която има прекалено голямо влияние, застрашаващо съществуването на Facebook, но и като лицемерен играч, който прави бизнес в Китай, където поверителността на данните определено не е голяма. Опитът от 2017 г. за справяне с напрежението чрез среща очи в очи между двамата изпълнителни директори доведе до очевидно противопоставяне.

Ескалацията на напрежението миналия месец беше причинена от нов инструмент за поверителност, който производителят на iPhone планира да пусне, който може допълнително да ограничи възможността на Facebook да събира данни. Зукърбърг обвини Apple, че използва платформата си, за да се намесва в това как работи приложението на Facebook. Без да споменава Facebook, Кук изнесе реч онлайн, в която осъди „теориите на конспирацията, подкрепяни от алгоритми“ – удар, нанесен само няколко дни след бунта в Капитолия.

Залогът е как ще се развива интернет и кои компании ще доминират. Визиите на Facebook и Apple се различават и стават все по-несъвместими. Facebook иска да привлича потребители и да монетизира на всяко възможно устройство и платформа. Apple иска да привлича потребители към фокусираната си в хардуера екосистема, отчасти като се рекламира като компания, която обръща особено внимание на неприкосновеността.

Развоят на тази битка може да засегне какви видове информация виждат потребителите, когато сърфират в интернет.

Войната на думи и идеи в крайна сметка ще се разиграе в съда, регулаторните агенции и решенията на потребителите, докато двете компании се защитават от антитръстовите разследвания. Потенциалните регулаторни споразумения и правни решения вероятно ще засегнат стотици милиони потребители на смартфони в следващите години.

Говорителят на Facebook Дани Левър заяви, че изборът между персонализирани услуги и неприкосновеност е „фалшив компромис“ и че Facebook предоставя и двете. „Тук не става въпрос за две компании. Става въпрос за бъдещето на свободния интернет“, коментира тя,  допълвайки, че малкият бизнес, разработчиците на приложения и потребителите губят от новите правила на Apple.

„Apple твърди, че това е свързано с неприкосновеността, но става въпрос за печалбата, и ние се присъединяваме към другите, за да посочим тяхното антиконкурентно поведение“, посочва още говорителката.

Тя отрича спорът между двете компании да е личен и казва, че Facebook „умишлено се противопоставя на Apple” от името на бизнеса и разработчиците, засегнати от новата политика.

Говорител на Apple е отказал да отговори на коментарите на Левър.

Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
аз съм я постигнал като не ползвам и двата бoклyчapникa .... :)) спомням си тва Япъла на служебния тел искаше и кръщелно да си напрайш акаунт там с 300ста зора без кредитна карта, а за тва другото там коментара е излишен, ако пишеш нещо политическо и акаунта е фюу същото кат в С. Корея. Единствената разлика между С. Корея и тез "Титаните" е че при Пинко ората не спат по улиците кат в Сашево, щот си имат особен олигофpеничeн комунистически джендърясал негрoиден строй ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още