IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатият Щутгарт – сърцето на антиваксърите в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел се тревожи, че скептицизмът към ваксините може да блокира излизането от пандемията

08:34 | 16.02.21 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Erin Scott/Bloomberg</em></p>

Снимка: Erin Scott/Bloomberg

Кристоф Хук олицетворява предизвикателството, пред което е  изправена Германия, предприемайки масова ваксинационна  кампания за справяне с коронавирусната пандемия. Ученият, който живее в богат район, център на високите технологии, не планира да се ваксинира с никоя от предлаганите ваксини.

„Няма да се ваксинирам", казва с усмивка пред Ройтерс Хук, молекулярен генетик и автор на статии в областта на имунологията, който преди време решил да смени занятието си.

Сега той е на 59 и обучава учители за детски градини по  педагогическата система "Валдорф", вдъхновена от езотеричния мислител Рудолф Щайнер и тръгнала от Щутгарт. Хук се е изказвал също на няколко протеста срещу локдауна и ваксините, макар че не отрича ваксините като цяло, пише в цитиран от БТА анализ за Ройтерс Томас Ескрит.

"Убеден съм, че заразя ли се, ще преборя болестта", казва той за Covid-19 и допълва: "Не съм ваксиниран срещу други болести и правя това само при пътувания до тропиците, където това е задължително".

Почти една трета от германците (31 процента) казаха в анкета през декември миналата година, че няма да се ваксинират срещу коронавируса. В съседна Франция този дял е почти 50 процента.

Мнозина се безпокоят от страничните ефекти - страхове, които според експертите са преувеличени и маловажни в сравнение с опасността от заразяване с вируса. За да не подхранва подобни опасения, Европа е много предпазлива при издаването на разрешение за използване на новите ваксини.

Германският канцлер Ангела Меркел се тревожи, че скептицизмът към ваксините може да блокира излизането от пандемията, която отне живота на стотици хиляди жители на континента, опустоши икономики и затвори милиони хора в домовете им.

„Ако над 40 или 50 процента от хората откажат да се ваксинират срещу коронавируса, тогава ще носим маски много дълго време", каза тя пред германските парламентаристи по време на дебати миналата година, имайки предвид, че са нужни много високи равнища на ваксинация, за да се спре разпространяването на вируса.

Провинция Баден-Вюртемберг, където са базирани много успешни компании като производителя на "Мерцедес" - "Даймлер", и където  процъфтява нов тип мислене, отдавна се отнася предпазливо към ваксините, а нейната столица Щутгарт е "кота нула" на антиваксърското движение.

Според Института за заразни болести "Роберт Кох" нивата на ваксинацията срещу обичайните заболявания в провинцията са сред най-ниските в Германия.

Допитване на университета в Ерфурт показва, че в Баден-Вюртемберг се наблюдават едни от най-ниските равнища на доверие във ваксините като цяло и едни от най-ниските равнища на желание за ваксиниране срещу КОВИД.
Това до голяма степен се обяснява с дългогодишната традиция на индивидуализъм и регионална гордост, казва Михаел Блуме, изследовател, изучавал пространно езотеричните движения.

Дори през 19-и век, когато Южна Германия теоретично е независима от новосъздадената германска монархия, ваксинирането там е непопулярно, тъй като се смятало за нещо, наложено от пруските победители от столицата им Берлин.

Да живеем, както искаме

Баден-Вюртемберг, провинция с 11 милиона жители, известна със средновековните си градове, сурови планински пейзажи и обвития в мъгли Шварцвалд, е родно място на безброй алтернативни движения. Там са се появили движението за училищно образование по системата "Валдорф" в началото на 20-ти век, първата в света Зелена партия, създадена през 70-те години, а сега и вирулентното антиваксърско движение Querdenkerr, (“Неконвенционно мислещи"), организирало големи протести срещу блокиранията.

По света днес има няколко хиляди училища "Валдорф-Щайнер", а според допитвания "Зелени" е на второ място по подкрепа в  Германия. По същия начин движението Querdenker се разрасна в национален мащаб, тръгвайки от Щутгарт. То е основано там от програмиста Михаел Балвег, станал известен най-вече с мобилното приложение, което разработил, за да следи къде са децата му.

Организираните от движението протести привличат широк спектър от демонстранти, включително хора от крайната десница или антилибертарианци, склонни да налагат разбиранията си на другите. На тях се изказват и оратори като Кристоф Кук, чиито виждания са по-нюансирани.

На демонстрация на Querdenker през септември миналата година той убеди колегите си оратори да поискат от журналистите, отразяващи събитието, да махнат маските си.

„Ако просто приемем тези, които се страхуват от вируса, които са изложени на опасност, да могат да носят маски, да се карантинират, да спазват социална дистанция, да се ваксинират, тогава всички ние, останалите, можем да живеем както искаме. Ще трябва да сме толерантни, точно както изискваме другите да са толерантни към нас", казва той в качено в ЮТюб видео.

Идеята да се предпазват и ваксинират уязвимите и да се остави вирусът да премине естествено през останалата част от населението, както правят страните с грипа, не се ограничава само до Германия.

Учените изтъкват, че КОВИД-19 причинява смъртта на много повече хора и боледуването е много тежко, а правителствата твърдят, че болниците не могат да се справят.

Във федералната република скептицизмът към ваксините се разпространи дори в някои части от Източна Германия, където равнищата на ваксинация са много по-високи, тъй като по времето на комунизма ваксинирането беше задължително.

Допитване за обществената телевизия от декември установи, че мнозинството жители на три източногермански провинции са против бързата ваксинация срещу коронавируса и дори след дългосрочно изследване на безопасността, склонни да се ваксинират са едва 40 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Простия човек веднага лъсва с изказванията си.А ти лъщиш така, че се виждаш от самолет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Крайно време е тая ялова крава да и гТеглят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 3 години
азиатците не са задружни.... работил съм с китайци и корейци.... много странни хора са, като мравки, все едно ги управлява някакъв мастермайнд... перфектнитв роби.Според мен е точно до доверие в управляващия елит, нещо като приказката с лъжливото овчарчеДавам ти и кинкретен пример от нашата държава... глей главната мутра как къдри мерките и през ден оборва здравния министър... все едно целта му е да сме в пика по време на изборите... ами анти кризисните им мерки.. ужаст!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"...например в Европа има общества , които са ликвидирали вече с ваксини ракът на шийката на матката (шотландия , ирландия) ... "ми като не си знаят мъжете с които са били ... за тебе няма опасност ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
а ти може би щеше да се издигнеш , като бдителен и съзнателен гражданин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Не съм съгласен че азиатските общества са по задружни в такива ситации, разликата е че там хората нямат такива парава като в Европа. В Япония и Китай например полицаите биеха наред който не носи маска или ги откарваха нанякъде ако не спазват правилата. В Китай им мереха температурата на всяка крачка, изолираха цели градове без право на никво движение. Там не може някой да излезе и да критикува системата и да разправя как Путин или Дзинпин са пионки на Бил Гетц и затова ваксинират хората. А си казал такова нещо на улицата или в нета и изчезваш. Не са по задружни, просто са свикнали да живеят в страх и ограничения. Ако бяхме в Китай, такива като Вовата, Ингров и Михалито отдавна да са в лагери за ''обучение и пренастройване''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Объркваш смелостта с празноглавието! *** очевидно има не само в Българша, но и в Германия, но тук са много по-малко и хората са много по-дисциплинирани. Говоря като живеещ повече от 10 години в немско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Пии си хапчетата, че пак си в транс и плещиш глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
сложна тема ... аз си мисля , че когато хората живеят твърде дълго (две-три десетилетия) спокойно и сравнително благополучно , и изведнъж като им се стовари каквото и да е глобално бедствие , им изчезва рациналната преценка . започват да се ловят и за сламки за да си върнат благополучното ежедневие . предпочитат лесно обяснимите неща като "те ни лъжат от дълбоката държава" , "те ни избиват от биг фарма" , "те ни взимат свободата" ... докато доста по сложните конструкции на що е то ваксина и как действа на едно общество им се изплъзват . а и според мен май надценяваш доста нивото на голяма част от иначе уж образованите хора ... гледах едни много интересни динамични графове , които визуализираха проникване на вирусите и въздействето на ваксините , мисля че бяха на университета "джон хопкинс" . популацията можеш да я дадеш като брой хора и изобразена с физическите връзките м/у тях . как протича заразяването , как се ограничава с различни мерки (физическа дистанция , маски) , как се постига имунитет с различни нива в % на ваксиниране ... доста интересен модел и прекрасно поднесен ...например в Европа има общества , които са ликвидирали вече с ваксини ракът на шийката на матката (шотландия , ирландия) ... туканка продължаваме да губим по 400-500 жени годишно . в Европа смъртността от обикновенният сезонен грип (с няколко изключения) драстично е свалена с ваксинирането с противогрипни ваксини на възрастните хора , у нас всеки сезонен грип чисти от една лекарска практика 2-3% всяка година ... аз лично познавам хора , които си заминаха от грип , хем навреме ги закараха в болница и започнаха вливания на антибиотици и противогрипни серуми , но не им издържаха сърцата . само прочети текезесарските мнения на мишето и на петкандраганов и ще ти стане ясно с/у какво си изправен ... :)))азиатските общества са много по-задружни и способни да оцеляват в такива ситуации , очеваден факт в борбата с този вирус ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
извинете Олигофрений ората имат интернет и виждат движението на хората в другите страни, не са като вас от Козяка с Интранет. Дан говорим че в Монтана махат МАСКИТЕ аз също НЕ МИСЛА че там сите са ваксани или ?!? В Египет тоже, в Бнгладеж и прочее и прочее мдам поздрави на Мустафата с маската в Козяка .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още