IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Поканата на Мъск за разговор с Путин в Clubhouse е интересна

Говорителят Дмитрий Песков посочи, че Владимир Путин обикновено не използва онлайн мрежи

10:52 | 16.02.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

„Бихте ли искали да говорите с мен в Clubhouse?“ С този въпрос главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск се обърна към официалния английски акаунт на Кремъл в Twitter, наречен „President of Russia” в събота. Милиардерът Мъск очевидно иска да разговаря с Владимир Путин, научи общността на приложението за аудио чат чрез покани Clubhouse, което в момента набира популярност и в България.

За какво става дума? И защо разговорът трябва да се води точно в Clubhouse, при положение че двамата събеседници могат да използват и други канали? Не е ясно. „Би било голяма чест да говоря с Вас“, дописа Мъск на руски. 

Сигурно е едно: искането вероятно е прието. Говорителят на Путин Дмитрий Песков нарече в понеделник това „много интересно предложение". В същото време той добави, че първо трябва да стане по-ясно какво точно е имал предвид Мъск. Едва тогава „ще реагираме“, каза Песков. Говорителят също така посочи, че Владимир Путин обикновено не използва онлайн мрежи, предава AFP.

Известните обичат Clubhouse

Clubhouse е аудио платформа, при която потребители могат да посещават цифрови стаи, в които могат да обсъждат различни теми или просто да слушат дискусия. Достъп до приложението се дава само на тези, които се регистрират в списък на чакащи или са поканени от съществуващ член. Така Clubhouse, създадена едва през 2020 г. от Alpha Exploration & Co, получава известна нотка изключителност. Засега обаче апликацията е достъпна само за iOS устройства. 

Изглежда, че приложението се харесва и на известни личности, политици и технологични милиардери. Освен Илон Мъск наскоро онлайн в Clubhouse се появи и  шефът на Facebook Марк Зукърбърг. Членове на приложението вече са и Кание Уест, както и Мийк Мил, Джо Бъдън и Тори Ланес - за да общуват по-индивидуално с феновете си.

Наскоро пък стана ясно, че успехът на платформата вече е събудил апетита на по-големите в Силициевата долина, а Twitter и Facebook възнамеряват да създадат подобни услуги. 

Clubhouse предизвика реакция и от страна на китайското правителство, което в началото на миналата седмица блокира приложението. Това сложи край на краткия прозорец, в който хората в континенталната част на страната се присъединяваха към такива от Тайван, Хонконг и уйгурската диаспора, за да обсъждат теми, които често са цензурирани в Китай, без да използват софтуер за виртуални частни мрежи (VPN), за да прескочат контрола на интернет. Много нови потребители от континенталната част на Китай са обсъдили теми, като задържането на хора в лагерите в Синдзян, независимостта на Тайван и Закона за националната сигурност на Хонконг, които обикновено се цензурират бързо в китайските социални мрежи

Междувременно Clubhouse заяви, че преразглежда своите практики за защита на данните, след като Станфордската интернет обсерватория откри потенциални уязвимости в нейната инфраструктура, които могат да позволят външен достъп до потребителски аудио данни.

Появата в Clubhouse на Илон Мъск предизвика новинарски заглавия в началото на февруари. Мъск бе интервюирал  в приложението Влад Тенев, основателят на платформата за търговия с активи Robinhood. По това време компанията на Тенев беше силно критикувана след лудостта на фондовия пазар, свързана с акциите на GameStop. Но той отговори търпеливо на всички въпроси на Мъск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Куул.Ще го навива да купува биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Тислъта след Китай и Индия ще се прави и в Рашастан? Хааахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
cherney
преди 3 години
За руснаците може да е рутина изпращането на хора в Космоса, но го правят с кораба на Корольов, което означава застой. А твърдението в последния абзац от коментара ти е крайно смехотворно и показва пълно непознаване на това какво точно се случва в SpaceX
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
alphaomega
преди 3 години
SpaceX все още нямат нито една мисия в космоса! Досега най голямото им постижение е че успяха да пратят хора до ISS. Тоест нещото което за руснаците е рутина последните 20 години.А ракетата им за многократна употреба е интересен експеримент но претърпя доста провали през годините и няма как да се нарече успех поне засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
пхахах ... и сам не си верваш дори ... :))) ... само виж колко мисии в космоса водят в момента spacex и колко роскомикс и ще ти стане ясно кой къде е ...2 неща го касят мъск ... !! суровини (основно алуминии) и забраната да се ползва starlink в рассия ... нищо друго ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
alphaomega
преди 3 години
Мъск търси начин за достъп до руски военни технологии с които да ускори развитието на SpaceX. Руснаците и до сега имат най добрите ракети в света. Той самия беше заявил в едно интервю че вече е правил един опит да закупи последно поколение руски междуконтинентални ракети но без ядрените глави. Руснаците обаче му отказали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тоя Мъск разбира маркетинга.Една четка и жужето е готово да играе в цирка.Безплатно.После хоп - тук говорят Мъск и Жужко, я да видим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още