IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В началото на март може да започне масовата ваксинация

Няма нищо притеснително в информацията за ваксините досега, каза Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация

10:53 | 16.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В началото на март би следвало да започне масовата ваксинация. Това е най-важният етап от процеса, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, които не са толкова големи като брой. Това каза по БНТ д-р Николай Брънзалов, представител на Българския лекарски съюз и член на ваксинационния щаб.

По думите му ще има доставки на съответните количества ваксини, с които да се създаде възможност за започване на следващата фаза и да се постигне и по-голям ваксинационен обхват на населението.

Той призовава пациентите за точност, когато започне и по-мащабната ваксинация. „100% ще бъдат давани часове, за да не стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата.

"Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично, да откриват телефонни линия за съвети, което ще допринесе по-леко преминаване на периода за ваксиниране", посочи той.

Личните лекари искат повече информация, за да могат да катализират процеса на ваксинация, а не да му пречат, каза той.

"Няма противопоказания за поставянето на ваксината, но ние желаем да го видим на официален документ, предоставен на джипитата, за да им се даде спокойствие да ваксинират. Масовата ваксинация е масова, защото ще обхване милиони хора, а голяма част от тези хора страдат от компенсирани хронични заболявания. Заради това ние трябва да знаем точното и съответно поведение", каза д-р Брънзалов.

"Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент. Това е негово задължение и ако го направи, нарушава две наредби. Аз такива лекари не познавам", заяви още д-р Бръзналов. По думите му по същия начин би стоял въпросът дали личен лекар може да откаже да измери кръвно на пациент.

„Ние сме изпълнители на медицинска помощ. Не може да се отказва на пациент медицинска помощ“, заяви той и призова за пореден път от академичните среди да бъде написано и разпоредено как да действат семейните лекари.

Няма нищо притеснително в информацията за ваксините досега. Подписването на декларацията за информирано съгласие за ваксинация означава само, че пациентът е информиран, коментира по БНТ Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

"За мен е много по-притеснително, че информираното съгласие в България много често е проформа подпис на лист хартия, в който пациенът декларира, че е информиран и запознат с всичко и от там нататък отговорността се стоварва изцяло върху него", допълни д-р Хасърджиев.

Информираното съгласие означава човек да зададе всички въпроси, които го вълнуват и да му бъде отговорено дотолкова, доколкото това е възможно, допълни той.

Информацията за ваксините непрестанно излиза и засега няма нищо притеснително, препотвърждават се очакваните резултати от ваксините през последните години - по един и същи начин и се произвеждат, и се отразяват от организма. Има известни опасения, че при хора с хронични заболявания ситуацията може да е малко по-различна, тъй като пациентът може да има повече притеснения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"Подписването на декларацията за информирано съгласие за ваксинация означава само, че пациентът е информиран....."И за какво е "ИНФОРМИРАН".....?За това че отпада всякаква отговорност на производителя и че не може да търси чрез съда справедливост за нанесените му щети.....?Браво за ИНФОРМИРАНОТО съгласие.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още