IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как икономиката на България може да постигне устойчив растеж?

Страната трябва да обърне внимание на образованието, човешкия капитал, здравеопазването и инфраструктурата, съветват икономисти

17:17 | 16.02.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавируса предизвика шок на глобалната икономика, но този шок може да бъде временен и щетите могат да бъдат ограничени. Това коментира Колин Елис от Moody`s по време на онлайн конференцията "Фонд за възстановяване и устойчивост на ЕС за прехода на България: Иновации - Зелена програма - Цифрова трансформация", организирана от Economist Events.

Българската икономика не се сви толкова, колкото се очакваше, коментира експертът и допълни, че съотношението на публичен дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) на страната е много ниско. Елис посочи, че не се притеснява за икономиката на страната, но трябва да бъде намерен начин растежът да бъде устойчив.

За него съживяването на страната ще зависи от европейските средства, но те ще закъснеят - България ще получи финансиране най-рано през първата половина на 2022 година. "Много важно е да видим план как ще се разходват тези средства", препоръча той и допълни, че е нужно да се подобри качеството и стандартът на живот.

В Moody`s посочват, че предизвикателство за страната са изборите, които също биха забавили старта на работата по проектите, финансирани от европейския План за възстановяване и устойчивост. Освен това не е ясно дали следващото правителство ще има същите приоритети.

Елис е категоричен, че институциите трябва да осигурят увереност и сигурност на инвеститорите. Страната трябва да подобри работата на администрацията, борбата с корупцията, а съдебната система да заработи по-успешно. В това отношение България има повече предизвикателства от другите държави в Европа, допълни той.

Икономистът отбеляза още, че проблем за страната ни е и застаряването на населението, както и ефективността от харченето на публични средства.

България трябва да обърне внимание на образованието, здравеопазването и социалната защита, препоръча и Фабрицио Зарконе от Световната банка. За него пропастта между най-силните и слабите ученици, нивото на грамотност на уязвимите групи подсказват сериозни проблеми в тази сфера.

Реформата в здравеопазването се бави години наред, каза още икономистът и допълни, че един от рисковете за икономиката може да се окаже бавният темп на ваксиниране на населението.

За него България трябва да инвестира повече в човешкия капитал и допълни, че е видно, че в много икономически сектори има растеж.

Световната банка препоръчва подобрение на качеството на услугите, осигурявани от институциите, както и ускоряването на структурните реформи. Страната ни трябва да ускори работата по инфраструктурата за подобряване на качеството на живота.

Елис също посочи, че подобряването на връзката между големите градове, както и цифровизацията ще е от ключово значение за развитието на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
6. затвор за троловете .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
"Забравил си най-важното -ПРАВОСЪДИЕ ! "Не го е забравил. Добре знае, че правосъдието се раздава от Хегемона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
я върви на майнaтa си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хмм ... бих преподредил приоритетите така :1 . здравеопазване .2 . човешки капитал .3 . инфраструктура .4 . образование .5 . дядя вововците в сибир .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
kane
преди 3 години
Рядко се виждат прогнози в коментарите.В този коментар няма нито една вярна прогноза от всички изброени :)Рядко срещан шантаж в този сайт :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria работи съвместно с наши партньори от САЩ, по Проект за производство на 100% С-Неутрални БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел, Пелети и Прахово Гориво, за пълна замяна на вносния природен газ и стартиране на Експорт за десетки и стотици милиарди евро.Проектът предвижда производство и на десетки други търсени продукти , както и УТРОЯВАНЕ на БВП-то ни и въвеждоне на Минимална Заплата от 2500 Евро и Минимална Пенсия от 1000 Евро, плюс редица бонуси, ваучери, базов доход и др., до 2030 г.Предвиждаме и РЪСТ на населението до и над 10 млиона - чрез връщане на повечето емигранти, плюс няколко милиона квалифицирани чужденци да се заселят с цел бизнес и работа тук.България има всички шансове да се нареди сред най-богатите и проспериращи страни в ЕС и света до 2030 г.https://vertikalna-ferma-alle.bggrainis***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Как икономиката на България може да постигне устойчив растеж? Като престане да бъде колония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още