IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Манолов: Нужна е реформа в данъчната система

Хроничният дефицит в пенсионната система особено ще проличи при изплащането на добавките от т.нар. втора пенсия, посочи президентът на КТ "Подкрепа"

14:23 | 16.02.21 г. 4
Димитър Манолов: Нужна е реформа в данъчната система

"От неформалните ми разговори с политици всички те, когато няма камери и микрофони, си признават, че данъчната система у нас е неефективна и неефикасна и не издържа. Въпросът е кой ще намери куража да направи някакви стъпки в тази посока", посочи синдикалистът.

Затова Димитър Манолов препоръчва да се преразгледа корпоративния данък и подоходния за физически лица в посока прогресивно облагане с нови скали.

"Непосредственият ефект от увеличението на минималната пенсия е, че създава повече разходи за пенсионната система, коментира той.  "Вторичният ефект е, че се разбиват принципите, върху които съществува дадена пенсионна система - намалява се значението на приноса на осигурените лица в съотношение на размера на пенсиите, които те получават".

Президентът на КТ "Подкрепа" отбеляза, че хроничният дефицит в пенсионната система особено ще проличи при изплащането на добавките от т.нар. втора пенсия. „Той може да бъде преодолян с увеличаване на приходите и с намаляване на разходите. България е една от държавите е с най-ниски осигурителни вноски, но това е най-трудното нещо, което може да се направи“, смята синдикалистът.

Що се отнася до новия вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост, Манолов потвърди, че макар и в пространството да циркулира информация, че средствата, заделени за реалния сектор, са се увеличили, от разговорите на синдиката с работодателските организации, става ясно, че увеличението не е в необходимия размер.

"Бяхме говорили, че предвидените до момента средства на стойност 300 млн. лева трябва да бъдат увеличени на малко повече от 2 млрд. лева. Твърди се, че средствата така или иначе възлизат на 900 млн. лева и че по някакъв начин са коригирани двата милиарда лева, предвидени за саниране на сгради, но това са само приказки - вторият вариант на Националния план така и не сме го виждали в пълния му текст", заяви президентът на КТ "Подкрепа".

Според синдикалиста един от положителните елементи на Националния план за възстановяване и устойчивост, който беше заложен в първоначалния му вариант и се очаква да остане и във финалния, е решаването на дългогодишни проблеми като например ситуацията с БДЖ.

"Българските държавни железници години наред бяха пренебрегвани и имаха сериозни затруднения, но сега са предвидени прилични стъпки както в оптимизацията на инфраструктурата, така и по отношение на подвижния състав и внедряването на модерни технологии. Това е хубаво, тъй като не смятам, че държавата без европейски средства би била способна да извърши подобно модернизиране на своите железници", е мнението на синдикалиста.

Манолов подчерта, че много от секторите се опитват да решат стари проблеми. „Дали ТЕЦ-овете ще започнат на газ не е сигурно“, съмнява се той, но не се ангажира да направи прогноза, като причина за това посочи липсата на „по-широк план“ от нашата страна, което се отнася и до американските ТЕЦ-ове, „без които енергетиката не може“.

Ще подпише ли „КТ Подкрепа“ меморандума между правителство, синдикати и работодатели с национални приоритети, с който да се съобразява и следващото правителство? Ще има ли пари за трансформация на икономиката? Проработи ли схемата 60 на 40? Къде се изсветли бизнесът? Как ще бъдат преизчислени пенсиите през 2021 г.?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
vstoykov
преди 3 години
В коя държава ще се местим за да плащаме данъци там (ако повишат данъците в България)?Една от причината за това някои българи да живеят в България е, че тук някои данъци не са толкова високи, колкото в други държави. Ако вдигнат данъците това предимство ще изчезне.Разбира се не само данъчните ставки имат значение при избора в коя държава да се избяга, но повишаването на данъците може да провокира данъкоплатците с по-големи доходи да избягат в друга държава (това да е капката, която прелива метафоричната чаша на търпението им).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Един Българин
преди 3 години
Е добре накажете честните и съвестни данъкоплатци за сметка на тези с щафчетата! "Чудесна" идея - да няма смисъл да работиш законно и да се налага да се "разбирате" с шефа. Ако върнете прогресивния данък за работещите ще ви паднат приходите на половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
driverf1
преди 3 години
Добре,добре говори.....,навремето аз го предложих да остане заместник на д-р Тренчев.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 3 години
Това е може би единственият синдикалист в Света, който настоява за вдигане на данъците за работещите! ПФУ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още