IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов град на бъдещето ще изникне в Югозападен Китай

Той ще включва университети, лаборатории и офиси

16:29 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Нов „град на бъдещето“ трябва да изникне в югозападната част на Китай. Проектирането му цели да комбинира индустрията и технологиите с пасторалната красота на провинцията, пише CNN.

Теренът с площ от 4,6 кв. км край Чънду, главен град на провинция Съчуан, ще приюти много нови университети, лаборатории и офиси, съобщават архитектурните бюра, които стоят зад проекта - Office for Metropolitan Architecture (OMA) и Gerkan, Marg & Partners (GMP).

Известен като град Чънду на науката и технологиите от бъдещето, проектът беше обявен преди две седмици чрез поредица от дигитални представяния. Проектът се развива в селски район близо до бъдещото международно летище „Тианфу“, което трябва да бъде открито по-късно тази година и ще превърне Чънду в едва третия китайски град след Пекин и Шанхай, обслужван от две международни летища.

OMA, която проектира забележителната централа на CCTV в Пекин преди десет години, отговаря за участък от 460 хил. кв. м в новия град, където ще се намират множество образователни институции, известен като Международен образователен парк. В същото време GMP ще ръководи проектирането на поредица от обществени пространства и транспортни инсталации, наречени Транзитно ориентирано развитие.

Двете архитектурни бюра са били избрани, след като се явили отделно на международен проектантски конкурс.

Дигиталните представяния на образователния парк показват обширни сгради със зеленина на покривите им, виеща се на слоеве като топографията на терасираните оризища. Сградите, които включват университетски здания, общежития, национални лаборатории и офиси, наподобяват хълмистия релеф и образуват долина със сграда с площ от малко над 7400 кв. м, сгушена в центъра й.

Кампусът се основава повече на заобикалящата природа, отколкото на нуждата от автомобилен трафик, казва Крис ван Дуийн, който ръководи азиатските проекти на компанията.

„Проектите в Китай обичайно се основават на инфраструктура и количества…, локалната топография често е игнорирана. В резултат на това много проекти в Китай изглеждат почти еднакво и възможностите за развитие на градове с местни характеристики се пропускат“, отбелязва Ван Дуийн.

Плановете на GMP за транзитния й хъб включват промяна на съществуваща станция на метрото и изграждане на въртяща се платформа с панорамни гледки, наречена „Окото на бъдещето“.

Множество нови градове

Новият проект на Чънду е сред многобройните проекти за „градове на бъдещето“, които в момента се изграждат в Китай. Бързата урбанизация в страната води до съсредоточаването на населението в големи градове като Пекин и Шанхай, а китайското правителство прогнозира, че около 1 млрд. души ще живеят в градовете до 2035 г.

За да управляват прилива на хора, властите насочват пари към нови сателитни градове като Сионган, който се изгражда на близо 100 км от Пекин и се очаква да приюти 2,5 млн. души. А миналия юни бяха оповестени планове за свободен от автомобили Net City в Шанхай, който ще бъде приблизително с размерите на Монако и се изгражда от технологичния конгломерат Tencent.

Новият Град на науката и технологиите от бъдещето не е единственият мащабен градски проект, изграждан в Чънду. Също на етап строеж в Новата зона на Тианфу, където се намира новото летище в града, е т. нар. „Остров на еднорозите“ – технологичен център, проектиран от Zaha Hadid Architects.

Ван Дуийн казва, че OMA очаква първите части от новия й проект да бъдат завършени до края на 2021 г., а по-широкият обект трябва да е готов в рамките на още две години.

„Въпреки десетилетията на урбанизация в Китай репертоарът на градското планиране все още е много ограничен. Изглежда, че имаме само две условия – или град, или селски район. Но с разширяването на градовете… хората започват да се интересуват и от алтернативи“, отбелязва Ван Дуийн.

„Това не е обичайният градски проект, нито проект за опазване на природата, но се надяваме, че ще предоставим множество начини за съвместно съществуване на града и природата и ще осигурим друг вид урбанизирано развитие“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още