IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 9 млн. лева финансират заетост на хората с увреждания

Още няма решение за добавка от 50 лева към пенсиите и през април

13:51 | 16.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

През 2021 г. са отделени 9 млн. лева за политики за заетост на хората с увреждания за различни проекти и програми и около 3 млн. лева за достъпна среда за хората с увреждания. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на откриването на учебна кухня „Надежда“ на Фондация „Светът на Мария“, съобщават от социалното министерство.

Проектът е финансиран от Фонд „Социална закрила“ към МТСП с 50 хил. лева, като е изградена изцяло нова материална база, която ще дава шанс за реализация на около 30 лица.

Под 20% са потребителите и персонала на социалните услуги към момента, които са пожелали да се ваксинират срещу коронавируса. 

"Има още известно неразбиране и известен страх и опасения, особено в хората, които са с психични интелектуални затруднения, там е малко трудно да се получи съответно съгласието. Трябва да има съгласие от настойник или съгласие от директора на социалната услуга, или от кмета, там, където кметът изпълнява тези функции. Но процесът върви и след всяка следваща ваксинация имаме нови заявки", посочи Сачева пред БНР.

Сачева отново припомни, че хората в неплатен отпуск заради ограничителните мерки трябва да плащат за своя сметка здравните си осигуровки. 

Още няма решение дали добавката от 50 лева към пенсиите да се изплати и през месец април, но според социалния министър нагласата е да има такова плащане и след март, докогато са осигурени средства в бюджета на НОИ. Такава е нагласата, защото извънредната епидемична обстановка е удължена до края на месец април, поясни Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още