IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кръстев: Труден диалог в Косово след парламентарните избори

Отново започват да дрънкат оръжия на Западните Балкани след победата на Албин Курти и идеята му за обединение с Албания, посочи журналистът

18:53 | 16.02.21 г.
Николай Кръстев: Труден диалог в Косово след парламентарните избори

Победата на Албин Курти, лидер на движението "Самоопределение", на парламентарните избори в Косово е ключова, защото страната си взима довиждане с много сериозен период от развитието си през последните 20 години. Това мнение изрази журналистът Николай Кръстев в предаването “Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него в Косово младите имат надежда за трансформация, за излизане от корупцията, от периода, в който за тях нямаше голям шанс да се реализират, но това ще бъде труден диалог. 

„Курти вече заяви, че диалогът с Белград ще бъде на шесто или седмо място в листата му с приоритети. Отношението му няма да бъде това, което се очаква, въпреки че Европейският съюз даде много ясен сигнал, че трябва да продължат отношенията на Косово и да се намери решение, което да отпуши този конфликт”, коментира Кръстев. Той подчерта, че може да се очаква дипломатически натиск за подобряване на отношенията между Прищина и Белград.

Според него проблем за САЩ ще е политиката на премиера, тъй като само дни преди вота в Прищина той се изказа в посока на обединяване със съседна Албания, което предизвика недоволството на американския посланик в Прищина.

„При всички положения и Вашингтон, и Брюксел ще следят много внимателно случващото се в Прищина”, каза журналистът.

Кръстев очаква споразумението между Сърбия и Косово за нормализиране на икономическите отношения, което беше подписано през септември, да бъде „оставено да действа в някакъв смисъл“.

„На САЩ им е важно постигане на икономическо стабилизиране на отношенията, което в един момент ще доведе и до политическа стабилизация”, смята той и напомни, че САЩ откриха офиси на американска инвестиционна банка в Прищина.

Кръстев очаква Албин Курти да не се откаже толкова лесно от плановете си да обединение с Албания и е на мнение, че това ще доведе до дестабилизация на региона.

„Сърбия се превъоръжава, отново започват да дрънкат оръжия на Западните Балкани, засилва се руското влияние в Сърбия, докато американското влияние е много слабо", отбеляза журналистът. „Сърбите от западната част на Косово изпратиха десет души в новия косовски парламент, а Курти трудно ще го направи свой“, допълни той.

Журналистът коментира и възможностите пред лидерът на движението „Самоопределение" за създаване на нова администрация, като отбеляза, че едно от най-сериозните предизвикателства пред нея би бил изборът на нов президент.

Каква ще бъде американската политика към Косово? Защо албанският елит не иска да реализира Вашингтонското споразумение с Прищина? Каква ще е бъдещата коалиция в правителството на Курти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още