IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският бизнес е гневен на Меркел заради бавното отваряне на икономиката

Броят на работните места в германската промишленост е намалял с 2,2% миналата година

21:16 | 16.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството на канцлера Ангела Меркел е подложено на нарастващ натиск да смекчи блокадата заради коронавируса в Германия, а гневът идва от сърцето на най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

Икономическият министър на Меркел Петер Алтмайер ще се срещне днес с представители на десетки лобистки бизнес групи, а обединение на млади предприемачи се събра в центъра на Берлин, за да призове за “смели решения“ за повторно отваряне на страната. Германия Германия

Макар че германският бизнес до голяма степен подкрепи реакцията на пандемията, недоволството се засили, след като миналата седмица властите отказаха да очертаят по-широк план за смекчаване на мерките. Тежко пострадали компании обвиняват също правителството, че не се справя добре с изплащането на помощта и причинява ненужно забавяне в разпределянето на средствата.

С изясняването на последиците от блокадата дори традиционни опоненти обединяват сили.

„Много компании са на ръба на фалита. Притеснението сред служителите и ръководителите нараства“, съобщиха лидерите на групи, представляващи германски работодатели, и на профсъюзи в рядко съвместно комюнике преди видео конференция. Германия Германия

Като допълнително доказателство за икономическите последици от пандемията, публикувани във вторник данни показаха, че броят на работните места в германската промишленост е намалял с 2,2% миналата година. Това е първият годишен спад от 2010 г., когато финансовата криза отекваше в Европа, а работещите в индустрията в страната са се свили с 2,4%.

„Очакваме близо 3% спад през първото тримесечие. Значителна фискална и ликвидна помощ все още е в сила, а с разпространението на ваксините очакваме икономиката на Германия да отскочи бързо от средата на второто тримесечие“, прогнозират Джейми Ръш и Маева Казън от Bloomberg Economics.

Макар че Меркел и премиерите на провинциите се съгласиха да разхлабят ограниченията в училища и фризьорски салони, следващите стъпки станаха по-трудни заради притесненията от бързо разпространяващите се варианти на вируса.

От 7 март магазините за стоки, които не са от първа необходимост, ще могат да възобновят работа само ако седемдневното равнище по места на заразените с вируса не надхвърля 35 поне в три последователни дни. Предишната цел за смекчаване на ограниченията беше 50 заразени на 100 хил. души население за седем дни. В същото време няма план за отваряне на ресторанти, хотели и места за забавление.

Напрежението заради блокадата заплашва да подкопае доверието и да предизвика остри политически нападки преди изборите през септември. Християндемократите (ХДС) на Меркел все още не са решили кой кандидат ще се състезава за неин наследник, а финансовият министър Олаф Шолц, който е лидер на социалдемократите, все повече превключва в предизборен режим.

Председателят на ХДС Армин Лашет, който е един от водещите претенденти да стане кандидат за канцлер на консервативния блок, критикува подхода на Меркел, като заяви, че твърде много зависи от равнището на заразените. „Не можем да продължим да измисляме нови граници“, предотвратяващи връщането към нормалния живот, е казал той на партийно събитие, цитиран от вестник Bild. Германия Германия

Във вторник Алтмайер заяви, че държавните ръководители трябва да постигнат отговорен баланс между повторното активиране на икономиката и предотвратяването на нов ръст на случаите на COVID-19.

„Икономиката не може да процъфтява, ако имаме трета вълна на заразени“, каза той в интервю за телевизия ARD. „Така че всичко трябва да върви към отваряне на икономиката, което в същото време избягва драматичната ситуация, наблюдавана в страни около нас“, допълни Алтмайер.

Надеждна пътна карта

Забавяне на финансовата помощ предизвика още по-голямо недоволство. Много компании са притиснати до ръба, тъй като чакаха до този месец за подкрепа, за да компенсират последиците от мерките за блокада, въведени през ноември.

Задържането се дължи на запитвания в последната минута от групи в индустрията, включително за компенсация за бързо развалящи се сезонни стоки, но сега парите текат, заяви Алтмайер.

Срещата с представители на над 40 групи от индустрията, която е четвъртата от началото на коронавирусната криза, едва ли ще доведе до някакви стъпки за повторно отваряне в непосредствено бъдеще.

Решенията за блокадата се вземат от Меркел и лидерите на провинциите, чиято следваща среща е на 3 март. Техните разговори често са напрегнати, като канцлерът се стреми да сдържи представителите на регионалните власти от твърде бързо отваряне.

Макар Меркел да предупреди за рисковете от агресивните щамове, тя призна, че е допуснала грешки, като заяви миналата седмица, че реакцията на резкия ръст на заболелите през есента е била „твърде колеблива“. Компаниите се безпокоят, че германският лидер ще възприеме сега прекалено предпазлив подход.

„Германската индустрия се нуждае от надеждна пътна карта. Целта е да се създаде по-голяма прогнозируемост за повторното отваряне на обществото“, заяви Зигфрид Русвурм, президент на профсъюза BDI, който представлява промишлени производители от всякакви сектори – от автомобилите до текстилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Няма как да не са гневни. Тиранията на политичестката *** е да има тотален крах и свръх задлъжнялост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Що са невменяеми.Я'шш тука как Винету пак ще го изберат отново, да се свети шатрата му..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още