IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Манолова: Токът трябва да поевтинее заради икономическата криза

Прегледът на цената на тока в рамките на регулаторния период е ПР акция на КЕВР, смята бившият омбудсман

11:08 | 17.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на електроенергията трябва да намалее заради икономическата и социалната криза в страната и липсата на адекватна подкрепа на правителството. Това заяви Мая Манолова от гражданската платформа "Изправи се.БГ" по време на обществено обсъждане по повод предложение на Националната електрическа компания (НЕК) за преглед на цената на електроенергията.

От държавната компания поискаха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отчете промяната на цената на квотите за емисиите въглероден диоксид.

В прогнозата си от 1 юли 2020 година, когато започва ценовия период, експертите от регулатора предвидаха цена от 22 евро за тон емисии през второто полугодие на 2020 година. Средната цена обаче достигна около 29 евро за тон.

През последните дни на европейските борси дори беше надхвърлена цена от 40 евро за тон. В доклада по това искане от КЕВР отчетоха, че повишените разходи на НЕК за квотите ще се компенсират от повишените приходи във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

Заради тези разминавания обаче Мая Манолова нарече прогнозите на КЕВР непрофесионални и допълни, че регулаторът не спазва принципите за определяне на цената на електроенергията.

В същото време Манолова не се съгласи с изчисленията на НЕК за цената на емисиите въглероден диоксид и смята, че не е посочен източника на информацията и точните разчети. За голяма част от исканията на енергийната компания няма ясна мотивация, каза още тя.

Бившият омбудсман нарече процедурата за прегледа на цената на електроенергията в рамките на ценовия период "ПР кампания на КЕВР".

От работната група на енергийния регулатор бяха категорични, че всички данни в доклада са на базата на изчисления на публично достъпна информация. Цената на квотите е осреднена от данните на европейските пазари, на които се търгуват квотите.

От НЕК пък уточниха по време на общественото обсъждане, че не са поискали поскъпване на електроенергията, а да бъде отразена промяната в цената на квотите на емисиите въглероден диоксид, както и начина за компенсиране на разходите ФСЕС.

"Явно сме в предизборна кампания и изказването е политическо настроено", каза Венцислав Марков от НЕК по повод коментарите на Мая Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Това ку-ку дано не влезе в парламента, защото ще ги натвори такива глупости, че поне 10 години няма да могат да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още