IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork предлага по-голяма гъвкавост на наемателите си във Великобритания

Компанията за споделени офиси създава и нов фонд в подкрепа на изпитващи затруднения малки и средни предприятия

11:05 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bryn Colton/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

WeWork ще предложи по-гъвкави варианти на наемателите си във Великобритания, стремящи се да разделят работата между дома и офиса, наред със създаването на нов фонд в помощ на по-малките компании, които понесоха удар от пандемията, пише Financial Times.

В рамките на по-широка стратегия за привличане на служителите от дома им доставчикът на споделени офиси е заделил 15 млн. паунда за субсидиране на наеми на изпитващи затруднения малки и средни компании, които са наематели на офис площи на WeWork, и за осигуряване на безплатно менторство и възможности за образование в Лондон и други градове в помощ на по-малки компании да се възстановят.

WeWork е изгубила повече членове сред малките и средни предприятия в сравнение с по-големите компании по време на блокадата миналата година, макар компанията да съобщи, че стартъпите са се оказали най-нетърпеливи да се върнат. Малките бизнеси често не разполагат с дълбоките джобове на по-големите им конкуренти, за да издържат месеци на принудително затваряне на икономиката.

Компании съобщават, че пандемията вероятно ще промени трайно начина на работа с очаквана по-голяма гъвкавост, особено относно това къде и кога ще работят хората в офисите.

В резултат на това WeWork се готви да приспособи собствените си варианти за гъвкави офиси, казва Матю Пруст, генерален мениджър на WeWork за Великобритания, Ирландия и нововъзникващи пазари, който прогнозира, че „в резултат на пандемията ще се появи нов вид предприемачи“.

WeWork планира да пусне карта за цялостен достъп като месечно членство, което означава, че компаниите ще могат да работят на всяка локация. Промяната цели да помогне на компаниите и да разберат по-добре как служителите им използват работните площи, за да определят по-дългосрочни имотни стратегии за след пандемията.

Фреди Кели, главен изпълнителен директор на Credit Kudos, която е проявила интерес да се възползва от програмата за финансиране на малките и средни предприятия, казва, че „като бързо разрастваща се компания е важно да има гъвкаво работно пространство, което да може да се приспособява за нашите развиващи се нужди“.

Пруст отбелязва, че повече клиенти искат да направят преход от един голям офис към подход, включващ обект в центъра на Лондон с други бази по-близо до домовете на служителите. Този вариант е наличен в новата инициатива за малки и средни предприятия „кампус за растеж“ на WeWork.

Той допълва, че компанията се стреми да предостави услуга на университети във Великобритания, които биха позволили на студентите да работят от споделените й пространства, възползвайки се от прогнозата, че ученето ще стане по-отдалечено след пандемията. Това вече е популярно в САЩ, казва Пруст.

WeWork също така се стреми да преустрои собствените си офиси с по-колаборативни пространства и води преговори с фитнес зали и кафенета за партньорство с оглед привличане на хората, допълва той.

Анализатори казват, че портфейлът на WeWork е силно съсредоточен около Лондон и други центрове в големите градове – райони, които пострадаха тежко от затварянето на офиси при пандемията, правейки ги зависими от бързото връщане на „белите якички“, оставащи към момента у дома.

Пруст казва, че WeWork е прегледала британския си портфейл с имоти през последните месеци и е „като цяло много доволна“ от размера и локациите. „Вярваме в градските центрове“, допълва той.

WeWork обичайно предлага много по-кратки срокове по наемните договори от традиционните собственици на имоти, което означава, че наемателите могат по-лесно да напускат по време на блокади. WeWork съобщава, че е предложила отстъпки на наемателите, които се нуждаят от помощ, без да конкретизира какви са те.

През 2019 г. WeWork беше принудена да прекрати планове за първично публично предлагане, а пандемията засили натиска върху работещата на загуба компания. През третото тримесечие тя записа загуба от 517 млн. долара, въпреки че тя беше значително по-малка спрямо 1,2 млрд. долара през същия период на предходната година.

Главният изпълнителен директор Сандип Матрани заяви пред Ройтерс през януари, че компанията е „напът“ да постигне рентабилност до четвъртото тримесечие на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още