IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете избира посредници за кредитиране в селските райони

Очаква се сумата на заемите по финансовия инструмент да надхвърли 60 млн. лева, с нея ще се подкрепят над 130 фирми в земеделския сектор

12:02 | 17.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фонд на фондовете (ФнФ) започна процедура за избор на финансови посредници, които да управляват финансовия инструмент „Финансиране в селските райони“. Средствата са осигурени от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, съобщиха от Фонд мениджър на финансови инструменти в България.

Бюджетът на финансовия инструмент възлиза на 38,3 млн. лева и е разпределен в три обособени позиции. Очаква се към публичния ресурс бъдещите финансови посредници да добавят и частен капитал, с което общата сума на заемите да надхвърли 60 млн. лева.

След приключване на процедурата по избор на посредници от нисколихвени кредити ще могат да се възползват земеделски производители и други бизнеси в селските райони.

Фермерите ще могат да ползват финансиране до 2 млн. лева, а право на заем при облекчени условия ще имат също предприятия, които извършват неземеделски дейности на територията на селски райони, включително производство, търговия, занаяти и всякакъв вид услуги. Сред тях са счетоводни, комунално-битови, ремонтни, ветеринарни, информационни, грижа да стари хора и др.

Парите ще могат да се използват, както за инвестиции, така и за оборотни средства.

Фондът на фондовете ще съфинансира два вида нисколихвени кредити, които ще допълват вече получена безвъзмездна помощ по проекти (участие на ФнФ до 50% от размера на кредита) и самостоятелни заеми (участие на ФнФ до 70% от размера на кредита).

Преференциалните условия на заемите ще включват по-ниски от пазарните лихви, облекчени условия за кандидатстване, намаляване на изискванията за обезпечения, удължен гратисен период, улеснен достъп до финансов ресурс на специфични целеви групи (малки стопанства, млади фермери).

Очаква се с предвидените средства да бъдат подкрепени минимум 130 предприятия, които работят в селското стопанство или в преработката на земеделски продукти, както и тези с неземеделска дейност на територията на селските райони.

Срокът за кандидатстване е 22 март, като заинтересованите страни могат да се запознаят с документацията и начините за кандидатстване тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още