IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компютри, смартфони, е-колела – дефицитът на чипове увеличава цените им

Световните технологични и автомобилни концерни се борят за всеки един електронен компонент, за да могат да продължат да произвеждат

13:46 | 17.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Произведена във Виетнам платка. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Произведена във Виетнам платка. Снимка: Bloomberg LP

Работа от вкъщи и дистанционно обучение: пандемията на коронавируса генерира брилянтни резултати за Lenovo. През 2020 г. търсенето бе наистина силно. Въпреки това книгите за поръчки все още са пълни докрай. „Огромният растеж означава, че устройствата не могат да бъдат произведени в необходимите количества“, казва пред Handelsblatt Мирко Кребс, ръководител на PC отдела за немскоезичните страни.

Това не се дължи на липсата на производствени мощности, а на липсващи компоненти. И те са дефицитни от месеци.

Точно като най-големия производител на компютри в света се чувстват и други концерни от сектора по целия свят. Те се борят за всеки един електронен компонент, за да могат да продължат да произвеждат. През последните няколко седмици производствените линии в много заводи в автомобилната индустрия дори спряха, защото липсваха чипове.

Много други индустрии са засегнати от недостига: производителите на смартфони, доставчиците на игрови конзоли и много други производители на електроника трябва да съкратят производствените си планове, защото чакат компоненти. А бързо решение на проблема засега не се вижда.  

Да вземем за пример Lenovo: най-големият производител на компютри в света е осигурил с дългосрочни договори контингенти на фиксирани цени. Китайската компания обаче не успява да получи толкова лесно допълнителни доставки - производителите на чипове и други компоненти са на границата на възможностите си, а изграждането на нови фабрики отнема поне две години, оплаква се управителят Кребс.

Производителите на компютри като Lenovo вече усетиха липсата на чипове и миналата година - защото техният бизнес се справи изненадващо добре. Когато много държави ограничиха обществения живот през пролетта, милиони хора бяха принудени да работят у дома, да учат или да убиват време. Ето защо и търсенето в индустрията се е увеличило с 13% до 303 милиона компютъра през 2020 г. - последният път увеличение с този мащаб имаше през 2010 г.

Липсват процесори, дисплеи и дори платки

Липсват процесори, които се използват като контролни единици в толкова разнообразни  продукти, като персонални компютри, автомобили и телевизори. Липсват екрани, без които телефоните, часовниците или медицинските устройства днес не могат да функционират. И дори платките, които са в основата на всички електронни компоненти, са твърде малко: „Има глобален недостиг“, съобщава мениджърът на Lenovo.

Същото е и при конкурентите. HP наскоро посочи, че недостатъчните доставки влияят върху растежа през първата половина на годината. Dell е уведомила клиентите, че дава приоритет на оборудването за работа от дома, както и на оборудване за клиенти като пожарни и линейки, предвид високото търсене.

Потребителите усещат това: особено при по-евтините персонални компютри за виртуални училищни часове времето за доставка е дълго - дванадесет седмици не са необичайни. Ето защо много купувачи са принудени да поръчват по-скъпи модели. Средната цена се е повишила с 50 до 80 евро до около 850 евро от септември до началото на февруари, съобщава Кребс.

Търговците на дребно и големите клиенти вече трябва да планират нещата доста предварително: шест до девет месеца в момента са често срещани, съобщава Кребс. Федералното правителство на Германия, което иска да подкрепи закупуването на цифрови устройства за ученици с 500 милиона евро, също трябва да се адаптира към новата реалност. „Сега би било трудно да се справим с това“, казват от Lenovo.

При това Lenovo, в ролята си на четвъртия по големина клиент в чип индустрията в световен мащаб, би трябвало да е в много удобна позиция. Китайците купуват огромни количества. В допълнение те вече бяха увеличили запасите си миналата година. „Въпреки това бяхме изненадани от глобалното търсене“, казват те - това важи особено за образователния сектор.

Много европейски компании са на другия фронт: Поръчките им са скромни в сравнение с тези на производителите на компютри. Цяла Европа е „подстратегически регион“ за производителите на компоненти в Азия, казва Георг Щайнбергер от Германската асоциация за разпределение на компоненти. Поръчките са твърде малки. Ето защо не би трябвало да е изненада, че в случай на недостиг големите гиганти на пазара на смартфони ще бъдат обслужени по различен начин от големия брой европейски производители, които са по-скромни по обем.

Само производителят на iPhone Apple купува толкова чипове, колкото цялата автомобилна индустрия. Пазарните изследователи от Gartner са установили, че нито един от десетте най-големи по приходи клиенти в чип индустрията не е от Европа. Десетте топ клиента в полупроводниковата индустрия представляват почти 40 процента от общите продажби. 

И сякаш това не е достатъчно, но според Щайнбергер клиентите са поне частично отговорни за провала. Много клиенти биха „намалили запасите си при най-малкия признак на криза само за да изпаднат веднага в паника в обратния случай“.

Но е почти невъзможно да се доставя бързо и гъвкаво, казва Райнхард Плос, ръководител на базирания в Мюнхен производител на чипове Infineon: „Много от нашите клиенти подценяват сложността на веригата за доставки“. Производството на чипове отнема поне три месеца. Най-големият проблем в момента: „Всички големи пазари са много силни", признава Плос. Мобилните комуникации процъфтяват, както и компютърната индустрия и възобновяемите енергийни източници. Това е поразително за поддоставчици и „производители на ишлеме“ като TSMC от Тайван, който произвежда за компании като Apple, Qualcomm, Nvidia или Infineon.

Книгите за поръчки на производителите на чипове са толкова запълнени, че корпорациите не могат да доставят толкова, колкото поръчват клиентите. „Глобалният пазар на чипове се отдели от световната икономика“, каза наскоро Щефан цур Ферт от индустриалната асоциация ZVEI. Продажбите на чипове са се повишили с 6,5% до 439 млрд. долара през миналата година, изчислява пък американската индустриална асоциация Sia.

Електромобилността също зависи от чиповете

Ето защо много компании увеличават запасите си от чипове от миналата година. Производителят на чипове TSMC очаква клиентите да продължат да се придържат към тази стратегия, за да гарантират сигурността на своята верига за доставки: „Не вярваме, че ще се върнат към предишното ниво на складиране“, каза ръководителят на TSMC Си Си Ъей пред инвеститори през януари.

За да се влошат още повече нещата, новите приложения като тези за електромобилността изискват допълнителни чипове. Но производителите трудно могат да ги осигурят. Heidelberger Druckmaschinen AG усеща силно недостига в момента. Преди няколко седмици производителят на оборудване обяви, че иска да удвои производствения си капацитет за частни зарядни станции поради високото търсене. Бизнесът на компанията възникна от производството на силова електроника за печатни машини. Силовата електроника е необходима и за захранване на електрически автомобили.

За изпадналата в затруднения корпорация устройствата, известни като „Wallbox“, междувременно се превърнаха в много обещаващ източник за бъдещ растеж - ако не беше проблемът с липсващите доставки на чипове.

Вече е ясно, че планираното разширяване няма да бъде достатъчно в средносрочен план, за да отговори на нарастващото търсене, казва шефът на Heideldruck Райнер Хундсдьорфер пред Handelsblatt. „Проблемът не е нашият производствен капацитет, а по-скоро наличието на първични материали от индустрията на чиповете на световния пазар“, посочва той.

Същият проблем притеснява Томас Лайхт от седмици. В наши дни ръководителят на отдела за електронни велосипеди на Brose не трябва да се притеснява за бизнеса. Електрическите мотори на семейната компания, произведени в Берлин, са по-търсени от всякога. Много по-трудно за мениджъра  е да се сдобие с достатъчно компоненти.
„В момента харчим много енергия и усилия за осигуряване на доставките на микропроцесори. Тук усещаме и затрудненията на световния пазар“, казва мениджърът. Неговите прекупвачи сканират целия пазар, за да намерят правилните компоненти. Това струва време и пари.

Малка утеха за германски компании като Brose и Heideldruck е фактът, че дори далеч по-големите клиенти в индустрията за чипове в момента се нуждаят от много търпение. Например производителите на игрови конзоли. Както Playstation 5 от Sony, така и Xbox Series S и X от Microsoft се разпродадоха бързо през коледния сезон. Всеки, който наистина искаше нова конзола, би платил двойно повече, около 1000 евро, на онлайн пазари като Ebay.

Playstation на Sony остава желана стока

И през следващите няколко месеца новите устройства, които са много популярни сред геймърите, едва ли ще бъдат налични. Така например Sony не успява да се справи с производството, както наскоро съобщи финансовият директор Хироки Тотоки. „Трудно ни е да увеличим производството на PS5, като се има предвид недостига на чипове и други компоненти“.

Пазарът на смартфони се сви през миналата година - от една страна моделите вече са толкова зрели, че потребителите могат да ги задържат по-дълго, а от друга страна, устройствата с малките им екрани са по-малко полезни у дома, отколкото когато потребителите са в движение. А в пандемията на много места нямаше такова движение. И все пак производителите имат проблеми. Apple даде да се разбере, че за топ модела на iPhone има определени затруднения при доставката.

Цените на ключовите компоненти са се повишили с до 15 процента през последните няколко месеца, казва пред Bloomberg анализаторът Нийл Моустън от Strategy Analytics. Засега цените едва ли ще се понижат. „Ще отнеме известно време, преди да имаме допълнителен капацитет“, предупреждава шефът на Infineon Плос. Поради това главният изпълнителен директор препоръчва на своите клиенти „известна прозорливост“.

Инженерът обаче изтегля напред във времето старта на дейността на новия си завод във Филах пред лятото. Там баварците искат да произвеждат мощни чипове, тъй като те са необходими за електрическите автомобили, както и за зарядните устройства от Heideldruck. Ако всичко върви по план, клиентите на Infineon могат поне да си поемат въздух през втората половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
Именно и решението е да се спре идиотизма веднага и да се съдят всички продажни правителства. Лошото е че не само у нас това трудничко ще се получи с тези промити глави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
мисли му ти ... че без чип вибраторът ти нема да бачка ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Разбрахте ли сега какво направиха Централните банки и правителствата .Дирижираха си една нова кризичка ,с вирусчето ,ето ти недостик на всичко,стоки ,услуги ,хоп поскъпване ,хоп бърза инфлация ,айде и лихвите скоро нагоре каквото искаха ,за да оберат и съберат каквото могат и така .Нима мислите че на фона на глобалното поскъпване на всичко лихвите ще си стоят все така ниски или отрицателни ?Да му мислят всички дето в момента теглят заеми и задлъжняват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 години
а пък у нас ще включваме леденото хоро и тричането на кучета в световното културно наследство на юнеско ... и ще даваме данъчни ваканции на хазарта и туроператорите ... и памперсите ... :)))недостигът на чипове и компоненти ще се задълбочава в световен мащаб с петилетки напред ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още