IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги обеща мащабни реформи за излизане от кризата

По време на речта си пред сенаторите в Рим Драги изложи амбициозна, твърдо проевропейска програма за новото си правителство

14:13 | 17.02.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Италианският премиер Марио Драги обеща мащабни реформи, които да помогнат за възстановяването на Италия след пандемията на коронавируса, като определи приоритетите си преди задължителния вот на доверие на правителството му, предаде Ройтерс.

Бившият ръководител на Европейската централна банка положи клетва през почивните дни начело на кабинета, като има подкрепата на партии от целия политически спектър, за да изведе Италия от здравната и икономическа криза.

Днес премиерът призова италианците да се обединят около историческо усилие за възстановяване на страната си, сравнявайки предстоящата задача със следвоенното възстановяване. По време на речта си пред сенаторите в Рим Драги изложи амбициозна, твърдо проевропейска програма за новото си правителство.

„Днес ние имаме възможността или по-скоро отговорността да започнем нова реконструкция, както правителствата направиха след Втората световна война“, каза бившият ръководител на Европейската централна банка пред в Рим по време на първото детайлно представяне на програмата на новата администрация.

Новоизбраният премиер, на когото се приписва спасяването на еврото през 2012 г., съсредоточи речта си около европейската интеграция преди вота на доверие в горната камара в сряда вечерта, която той ще спечели благодарение на голямо мнозинство. Сенаторите трябва да гласуват около 22:00 часа, докато депутатите от долната камара ще гласуват в четвъртък вечерта.

„Трябва да се гордеем с приноса на Италия за растежа и развитието на Европейския съюз“, каза Драги. „Без Италия няма Европа.“ Премиерът каза, че националните държави „ще останат ориентир за гражданите“, но „те ще трябва да отстъпят националния си суверенитет, за да получат споделен суверенитет“.

Като министър-председател Драги залага на ускоряването на италианската кампания за ваксиниране, за да съживи икономиката, осакатена от пандемията с коронавирус след година на национални и регионални блокади. Пандемията отне над 90 000 живота в държавата, попаднала в най-тежката рецесия след Втората световна война, с дълг от почти 160% от продукцията.

Драги Драги

Речта на Драги многократно се фокусира върху проевропейския белег на идващото му правителство. Средствата на Европейския съюз трябва да бъдат използвани за засилване на икономическия растеж в целия континент, каза той.

Казвайки, че правителството му ще бъде твърдо проевропейско и атлантическо, Драги нарече еврото „необратимо“ в предупреждение към шепата евроскептици в някои от партиите. „Без Италия няма Европа“, каза той. Драги също така призова за все по-интегриран ЕС с общ бюджет, способен да подкрепя страните в периоди на рецесия. Речта беше посрещната с бурни овации от повечето депутати.

Драги се съсредоточи върху ускоряването на кампанията за ваксинация в страната като ключ към рестартирането на икономиката. „Първото ни предизвикателство е да получим достатъчно количество от новата ваксина, да я разпространим бързо и ефективно“, каза той.

Премиерът очерта и обширна програма за структурни реформи в страната, варираща от равенство между половете до публичната администрация.

Драги вероятно ще получи голямо мнозинство на доверие, дори ако някои членове на движението „Пет звезди“, най-голямата партия в парламента, решат да гласуват срещу него или да се въздържат. „Пет звезди“ е разтърсена от разделения между членовете си, като някои от тях се държат здраво за корените на партията като протестно движение, което се вдигна срещу банкери и технократи. Драги пак би имал мнозинство, дори без гласовете на „Пет звезди“, посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още