IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е купила с 14% по-малко газ от "Газпром" през 2020 г.

Гърция вече уверено изпреварва България и е най-големият пазар на "Газпром" на Балканите

18:47 | 17.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията от коронавируса е намалила продажбите на "Газпром" с 8,1% през 2020 година. Особено видно е понижението за най-големият пазар на руския гигант - Германия, където продажбите през миналата година намаляват с 14,3% до 45,8 млрд. куб. метра. В същото време Берлин увеличава покупките на газ от Норвегия, посочват от S&P Platts.

Германия е имала и по-малко заявки за съхранение на газ, след като миналия отоплителен сезон приключи с голямо количество газ в хранилищата на страната.

Като цяло данните на "Газпром" показват намаление на продажбите със 17% и през първото, и през второто тримесечие на 2020 година. До голяма степен причината са масовите блокади, които предприеха държавите в опит да спрат разпространението на коронавируса.

През втората половина на годината обаче активността се засили и в крайна сметка спадът в продажбите на "Газпром" достига до малко над 8 на сто.

Вторият по големина пазар на "Газпром" - Италия, свива покупките с 5,9% на годишна база.

Данните за България показват, че през 2020 година в страната са реализирани 2,28 млрд. куб. метра руски природен газ. Това представлява намаление от 4,2 на сто спрямо 2019 година. Така Гърция вече уверено е най-големият пазар на "Газпром" на Балканския полуостров с купени около 3 млрд. куб. метра газ през миналата година.

Продажбите на руския природен газ в Турция отчитат повишение - с 5,7% до общо 16,4 млрд. куб. метра, показват още данните. В края на миналата година от "Газпром Експорт" коментираха, че през първата половина на 2020 година е имало свиване на продажбите и дори очакване за активиране на клаузата "take or pay", тоест покупката на част от предварително заявените количества, дори и клиентът да няма нужда от тях в момента.

През пролетта турските компании са купували повече от по-евтиния втечнен газ. В края на годината обаче доставките по "Турски поток" и "Син поток" са били рекордни, посочват от "Газпром".От S&P Platts отбелязват, че цената на руския газ за Турция е обвързана с цените на алтернативните горива и това я прави конкурентна на втечнения газ през втората половина на 2020 година.

Освен втечнен газ Турция има достъп и до газ от Азербайджан през заработилия през 2018 година Трансанадолски газопровод (TANAP), което също дава възможност за конкурентни цени на пазара.

Значително повишение на продажбите през миналата година има и в Нидерландия - с почти 39% до 11,8 млрд. куб. метра. Страната става все по-зависима от вноса на природен газ след изчерпване на едно от големите газови полета в страната. Находището "Грьонинген" ще бъде затворено в средата на 2022 година, а останалите количества в него ще бъдат запазени за извънредни ситуации.

Данните на "Газпром" показват още ръст на доставките за Словакия (34,6%) и Гърция (25,1%).

2020 година беше първата пълна година в експлоатация на "Силата на Сибир", по който Русия изнася газ за Китай. Съоръжението е с капацитет от 38 млрд. куб. метра годишно, но все още е далеч от тези количества. През миналата година "Газпром" е изнесла по газопровода до Китай 4,1 млрд. куб. метра, а плановете са през 2021 година количествата да се повишат до 10 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
В количетвата за Гърция се отчитата и тези който остават в България. Вероятно помните как през лятото България уж купуваше LNG, който всъщност остваше в Гърция. Ние вземахме от руския предназначен за Гърция защото забележете(!) е по-евтин. Бартер за около 500 млн куб метра, ако не се лъжа. Не питам защо руския природен газ е по-евтин( с повече от 10%) за Гърция отколкото за България, не ме интересуа. Питам след като към Турция има 3 тръби(Турски, Син и Трансбалкански) с капацитет по 15-16 млрд кубически метра всяка, а се изнасят само 16.4 млрд, Силата на Сибир е с капацитет 38 млрд, а се изнасят 4.1 млрд, а СП-2 с неговите 55 млрд е транзитирал 0(нула) кубически метра, прав ли беше Стоенчо да квалифицира големите руски енергийни проекти, като големи руски празни приказки? През сaпa ми е че съм прав, само ми е леко гадно да споря с галoши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още