IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът на американските домакинства достигна рекорд заради ръста на ипотеките

В края на 2020 г. общият дълг е нараснал с 206 млрд. долара до рекордните 14,56 трлн. долара

11:28 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Балансите по кредитните карти на американците са намалели с най-много в историята през миналата година, въпреки че домакинствата са увеличили общия си дълг, поемайки нови ипотечни кредити, сочат данни на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирани от Bloomberg.

Общият дълг е нараснал с 206 млрд. долара през четвъртото тримесечие, с което годишният ръст е достигнал 3% до рекордните 14,56 трлн. долара, сочат данните. Жилищните заеми, които са се увеличили с 5% миналата година, са преминали прага от 10 трлн. долара за първи път.

Дългът по кредитните карти е нараснал леко през четвъртото тримесечие, но е завършил годината със спад от 12% спрямо 2019 г., най-големия годишен спад в историята на воденето на статистика от Фед в Ню Йорк. Забавените плащания също са се понижили.

Промяната в дълга на домакинствата отразява лудата 2020 г., когато рекордно ниските лихви по ипотечните кредити стимулираха ръст на рефинансиранията от заможни собственици на жилища, които на моменти претрупваха кредитори и инвеститори.

В същото време милиони домакинства бяха ограничени от растящата безработица. Балансите по кредитните карти са намалели, защото домакинствата са посегнали първо към дебитните си карти и през по-голямата част от годината са изплащали необезпечен дълг.

Просрочията са намалели до 3,17%, най-ниското ниво от началото на воденето на статистика от Фед в Ню Йорк, до голяма степен благодарение на позволението от Конгреса и кредиторите заемателите да отлагат дължими месечни вноски. Имоти Имоти

Домакинствата с най-висок кредитен рейтинг са се възползвали най-много. Обичайният ипотечен кредит през втората половина на 2020 г. е отивал при заематели с кредитен рейтинг 786, най-високия в историята на данните на Фед в Ню Йорк.

Повечето нови ипотечни кредити миналата година са рефинансирали стари, но най-малко половината от рефинансиранията са включвали суми, достатъчни да покрият обичайните финални разходи, което показва повсеместната предпазливост сред собствениците на жилища в страната. Имоти Имоти

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още