IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Голяма част от българите явно вече са преболедували коронавируса

Предимно младите групи от София и по-големите населени места декларират отказ от имунизация, става ясно от проучване

12:12 | 18.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Голяма част от българите явно вече са преболедували Covid-19. Това показват социологически резултати на „Галъп интернешънъл болкан“, публикувани днес. Данните са от независимо изследване „лице в лице“, част от редовната програма на агенцията. Изследването е проведено между 4 и 12 февруари при 1011 пълнолетни българи в цялата страна.

Според данните 16% от пълнолетните българи директно декларират, че са прекарали болестта – леко или тежко. Това означава над 800 хиляди пълнолетни българи при живеещи постоянно в страната не повече от 5,2 милиона пълнолетни граждани. Изследователските анализи показват, че поне още толкова са и онези, които са прекарали болестта безсимптомно или пък просто не са я декларирали на медицинските власти.

„Това означава, че в крайна сметка поне около 1,5 милиона души са тези, за които може да се заключи, че са прекарали вируса. Тоест става дума за близо една трета от пълнолетното българско население, резидиращо постоянно у нас. Най-вероятно разпространението на болестта сред непълнолетните е пропорционално“, коментират от Галъп.

Според проучването всеки десети преболедувал сам определя случая си като сравнително тежък, което корелира и с медицинската статистика, която обаче е базирана на доказани и регистрирани случаи. 

Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи, като най-голям е процентът в София и по-големите градове. Най-нисък е процентът на преболедувалите сред възрастните /над 65 г./ и в селските райони.

Директната готовност за ваксиниране е също близо една трета – 27% казват, че биха се ваксинирани, а 48% – не биха. Има обаче 24% колебаещи се. Има и около 1%, които твърдят, че вече са се ваксинирали, което съвпада с реалността към момента на проучването, уточняват от Галъп.

Кой отказва ваксина?

Най-вече младите групи от София и по-големите населени места декларират отказ от имунизация. Обоснована е хипотезата, че нежеланието за ваксиниране има и очевидна връзка с факта, че голяма част от тези групи вече са прекарали вируса или не се боят толкова от него, колкото по-възрастните хора.

„Това означава, че като се отчетат вече преболедувалите, реалното желание за ваксиниране у нас всъщност не е ниско. Също така, данни от мащабното по рода си международно сравнително изследване за готовността за ваксиниране в света на световната Асоциация „Галъп интертешънъл“ показаха, че по тези показатели България е на средни места в Европа и изглежда близка по резултати до много други източноевропейски страни, т.е. далече е от високо отрицание на ваксините“, коментират от социологическата агенция

Сред най-желаещите да се ваксинират са предимно възрастни хора. Любопитна подробност е, че групата на привържениците на властта е по-склонна към ваксинация – явно сред тях декларативното желание за ваксиниране се чете и като доверие, и като лоялност, посочват социолозите. От Галъп подчертават, че въпреки че това в момента не е водещият белег на разделение, той следва да се има предвид, защото сочи потенциална политизация дори и в тази тема, а това би било опасно. Според проучването пандемията у нас вероятно ще се отрази на избирателната активност, но не толкова драстично.

Социолозите обобщават, че България е близо до изход от кризата, ако бързо бъдат ваксинирани желаещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Галъп: Голяма част от българите явно вече са преболедували коронавируса Така е. Само Тиква може да се презапаси с ваксини,кои хората не искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Ако държавата я интесресуваше здравето на гражданите щеше да направи нещо по въпроса. Цигари, алкохол се продават с бандерол т.е. да се знае и контолира колко печалба е изкарала Държавата за сметка на здравето на населението. Алкохола и цигарите ги има от векове и Държавата работи от векове за да постигне това- а именно - да печели за сметка на здравето на гражданите. Даже имаше субсидии за отглеждането на тютюн/ лозя т.е държавате се стреми със своите политики да изкара още повече пари за сметка на здравето на хората.И изведнъж същата тая Държава организира безплатно вексиниране за някаква болест, която я има от 1 година и с много по незначително отражение върху здравето на хората. Видимо това е политика, а не здравна тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Един Българин
преди 3 години
"потенциална политизация дори и в тази тема, а това би било опасно" че има ли изобщо някой разумен, който все още да смята, че това не е по-скоро политическа отколкото здравна тема?Разбира се че опозицията няма да се вкасинираме, но и герберите няма в голяма степен. Сред тях има и хора с малко сиво вещество, което да ги накара да видят първо какво ще се случи. Все пак за да харчиш шкафчетата трябва да си жив, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още