IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марина Стефанова: Инвеститорите трябва да се пренасочат към устойчиви проекти

Съобразяването с ESG стандартите ще стане задължителен елемент при набирането на финансиране, посочи председателят на Българска асоциация на КСО специалистите

18:40 | 18.02.21 г. 1
Марина Стефанова: Инвеститорите трябва да се пренасочат към устойчиви проекти

Тя напомни, че след като политиците са се ангажирали да създадат правната база, инвеститорите трябва да насърчават само такива проекти, който гарантират, че критериите за устойчивост са заложени още при създаването на една компания.

Председателят на Българска асоциация на КСО специалистите потвърди, че концепцията за ESG инвестициите не е нова, но сега е изключително видима и се налага много скоростно.

„Промяната към устойчивост е кризисна и ни трябват инвестиции от частния сектор, тъй като само публичните финанси няма да помогнат. Доскоро имахме политическия ангажимент, но нямахме методиката, която да операционализира тези инвестиции в опазването на околната среда, развитието и укрепването на социалния капитал, намаляване на неравенства“, коментира експертът.

По думите на Стефанова вече говорим за чисто нов вид капитализъм, а именно капитализъм на заинтересованите страни.

„Тази концепция е възприета в Давос от миналата година, но от тази имаме първите 60 компании, като за първи път те се обединиха около общи метрики в темата за ESG докладването и управлението“, съобщи председателят на Българската асоциация на КСО специалистите. 

Стефанова информира, че това са компании, който имат пазарна капитализация от 4,5 трилиона долара.

„Ние имаме много метрики, но за първи път компании се обединяват около конкретни показатели за отчетност. Това е нещото, което инвеститорите и правителствата искат, и то ще ни изведе на ново ниво на прозрачност и сравнимост на информацията“, заяви тя.

Що се отнася до постигането на приоритетите на Зелената сделка в ЕС, Стефанова посочи, че това, което най-много засяга компаниите е фактът, че бюджетът от следващия рамков период между 2022 г. и 2028 г. ще бъде изцяло подчинен на постигането на тези цели.

Кои са принципите на ESG финансирането? Как на национално ниво ще се изпълняват законодателно и регулативно мерките за въглеродна неутралност? За колко време ще действат буферите до внедряване на целите на Зелената сделка? Преориентират ли се банките към зелени проекти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
Преминаване на Икономиката ни към Зелени, 100% Карбон-Неутрални Горива като БиоГаз, БиоМетан, БиоЕтанол, БиоДизел, Пелети, Прахово Гориво за Газо-Прахови Турбини, - горива, произведени от Свръх-Бързорастяща (1м/ден) Биомаса от култивиран върху рафтове Бамбук или Водорасли (Kelp), в Гигантски Количества и на почти Нулева Себестойност, плюс още 50 вида Продукти - Храни, Фуражи, Протеини, Влакна, Пулпове, Торове, Структурни Материали, ще осигури умножаване в пъти на Брутния ни Вътрешен Продукт до 2030 г., въвеждане на минимум 2500 Евро Заплати и 1000 Евро Пенсии, плюс безплатни Ваучери за Храна и всичко друго което се сетите, Бонуси и Базов Доход, безлихвени Кредити за малкия бизнес и Грантове за развитие на Високи Технологии, Строителство и Инфраструктура, връщане на емигрантите, заселване на чужденци, и увеличаване на населението до и над 10 млн.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://bamboo-economy.alle.bghttps://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bghttps://bgsprint.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още