IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple търси инженери, които да работят по 6G

Компанията показва, че иска да е сред първите, подготвени за пускането на новото поколение мрежови технологии

17:37 | 18.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Apple пусна първите си смартфони с 5G свързаност само преди няколко месеца. Сега изглежда се подготвя да започне работа по свързаност от шесто поколение, или 6G, с което подсказва, че иска да бъде лидер в тази технология, вместо да разчита на други компании, пише Bloomberg.

Тази седмица базираната в Купертино компания публикува обяви за работа, от които става ясно, че търси инженери, които да се занимават с развойна дейност в сферата на следващото поколение мрежи. Обявите са за позиции в офисите на Apple в Силициевата долина и Сан Диего, където компанията работи по мрежовите си решения и дизайна на чипове.

„Ще имате уникалната и отплащаща се възможност да създадете безжична технология от следващо поколение, която ще има силно въздействие върху бъдещите продукти на Apple”, гласи обявата за работа. „В тази роля ще бъдете в центъра на модерна изследователска група, отговорна за създаването на напреднали технологии за радиодостъп от следващо поколение в рамките на следващото десетилетие“.

Хората, избрани за позициите, ще „изследват и проектират безжични комуникационни системи от следващо поколение (6G) за мрежи за радиодостъп“ и „ще участват в академични форуми и такива на индустрията, свързани с 6G технологията“.

Анализатори не очакват пускането на 6G преди 2030 г., но обявите подсказват, че Apple иска да участва в най-ранните етапи в развитието на новата технология. Говорител на компанията е отказал да коментира въпроса.

Сегашните модели iPhone на Apple използват 5G модеми, проектирани от Qualcomm. Въпреки че компанията пусна първите си 5G устройства в точния момент, няколко производители на смартфони я изпревариха. Същевременно Apple разчита силно на Qualcomm за свързаността към новите мрежи. За да вкара 5G в новите си телефони, Apple уреди спор с базирания в Сан Диего производител на чипове. Ранното участие на технологичния гигант в проучванията и дизайна на 6G показва, че тя няма да чака следващите големи пробиви, а иска да участва в тях.

В края на миналата година Apple се присъедини към алианс от компании, които работят по стандартите за 6G и други бъдещи поколения мрежови технологии. Стандартите и времето, в което ще се появи 6G, все още не са напълно ясни, но някои анализатори твърдят, че технологията ще може да позволи скорости над 100 пъти по-бързи от 5G.

Обявите са и пореден знак, че Apple продължава да се опитва да разработва повече технологии самостоятелно. Миналата година компанията разработи основните процесори за iPhone и iPad сама, надграждайки тези усилия и при Mac. Освен това засили работата си по собствени екрани и технологии за камери, в допълнение към безжичните чипове за AirPods и Apple Watch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
evlogi
преди 3 години
Малиййй, ся я фтасахме....Таман ще ни турнат 5g чиповете и ще се наложи да ни привикват за подмяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още