IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриализацията заплашва оцеляването на сладководните риби по света

Човешката дейност, като земеделието, прекомерния риболов и замърсяването, допринася за изчезването на различните видове риба

22:00 | 18.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След два века индустриално развитие 23% от общо 18 000 вида сладководни риби, които съставляват около една четвърт от всички видове гръбначни животни на планетата, са застрашени от изчезване, съобщава Bloomberg, позовавайки се на ново изследване. 

Много реки се сблъскват с различни предизвикателства, от прекомерния риболов в река Меконг до големите язовири по Амазонка, посочва Себастиан Брос, професор по екология на сладководните басейни в университета „Пол Сабатие“ в Тулуза, Франция.

Френските и китайските учени, които са отговорни за изследването, са класифицирали различните рибни популации въз основа на шест научни критерии, включително видове и екосистемна функция, които след това са използвали за изчисляване на нова оценка на индекса на биологичното разнообразие - „холистична мярка за множество мерки за промяна на биологичното разнообразие“ - определяща човешкото въздействие върху живота в 2456 речни басейна.

„Сладководните екосистеми са едни от важните от гледна точка на биоразнообразието места на планетата“, изтъква Мишел Тиме, експерт по сладководните басейни.

Повече от 86% от разгледаните реки са били или умерено или силно засегнати от индустриализацията, като останалите 13% до голяма степен са концентрирани в тропическата зона на Африка и Австралия. Това е далеч под целта, която много екологични организации са си поставили за цел да опазят - 30% от естествените местообитания, до 2030 г.

„Това проучване подкрепя твърденията, че светът е изправен пред криза на биологичното разнообразие в сладководните басейни, а хората са основната причина за този проблем“, посочва Джулиан Олдън, професор по екология от Университета във Вашингтон, който не участва в изследването.

Прекомерният риболов, земеделието, промяната в естествените речни корита, язовирите, замърсяването на почвата и водата и изменението на климата допринасят за намаляването или изчезването на различните видове риба, както и за увеличаването на инвазивните видове. Това представлява сериозен проблем, пишат авторите на проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 3 години
всички риби вече са отровни за човека, колкото по голяма толкова по отровна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още