IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Honda отстъпва поста на шефа на звеното за разработки

Очаква се Тошихиро Мибе да бъде назначен на мястото на Такахиро Хачиго на 1 април

09:48 | 19.02.21 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Honda Такахиро Хачиго.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Honda Такахиро Хачиго. Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Honda Motor Co. заяви в петък, че главният изпълнителен директор на японския автомобилен концерн Такахиро Хачиго ще се оттегли от поста, отстъпвайки място на ръководителя на отдела за научни изследвания Тошихиро Мибе, който се очаква да бъде назначен на 1 април.

Хачиго ще запази позицията си в борда на директорите, съобщава Ройтерс, цитирайки втория по големина на пазарния дял японски производител. 

59-годишният Мибе се присъединява към Honda през 1987 г., като участва в операциите за разработване на двигатели, както и в управлението на звеното за ходови части. Кариерата му включва и работа като оперативен служител през 2014 г. В момента той отговаря за интелектуалната собственост и стандартизацията.

След като бива назначен за шеф на звеното за изследвания и разработки през 2019 г., Мибе помогна на Хачиго да прокара структурна реформа по отношение на изследователската и развойна дейност, фокусирайки се върху електрификацията.

Назначението на Мибе, за което Ройтерс съобщи първо в сряда (17 февруари), се случва в момент, когато Honda се фокусира върху електромобилите, ангажирайки се с глобалните усилия на автомобилните компании да екологизират своите продукти, стимулирани от навлизането на пазара на нови участници като Tesla, Apple и Amazon.

Honda представи своя изцяло електрически автомобил миналия август, като през ноември компанията обяви, че ще бъде първият концерн, който започва масово производство на автомобили с трето ниво на автономност.

„Honda планира да започне продажбите на Honda Legend (луксозен седан), снабден с наскоро одобреното оборудване за автоматизирано шофиране“ преди края на март 2021 г., изтъкват от концерна.

По-рано този месец Honda подобри прогнозата си за оперативната печалба за настоящата фискална година, която приключва в края на март, с 23% до 520 млрд. йени (497 млн. долара), позовавайки се на възстановеното търсене в Китай и в други големи пазари по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още