IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber губи битката за правата на служителите във Великобритания

Някои шофьори на Uber ще получат редица права, включително на минимална заплата и платени отпуски, реши британският съд

12:44 | 19.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Uber Technologies Inc. загуби съдебна битка пред Върховния съд на Обединеното кралство относно правата на своите шофьори в знаково дело, което застрашава бизнес модела на компанията в страната. Съдиите решиха, че шофьорите на Uber са „работници“, имащи права като такива на минимална заплата, почивка през деня и отпуск. Съдът заяви, че условията за контакт са определени от Uber, а условията на труда се контролират от компанията.

„Работното време на шофьорите на Uber не е ограничено до периода на возене на пътници“, казва съдията Джордж Легат в резюме на решението. Това работно време също така включва „всеки период, когато шофьор е влязъл в приложението и е готов и желае да приеме пътувания“, предава Bloomberg.

Решението маркира края на петгодишната борба на Uber за статута на неговите шофьори и поредното препятствие за компанията в Обединеното кралство - най-големия европейски пазар на компанията за споделяне на пътувания. През миналата година Uber трябваше да се бори за запазване на лиценза си за дейност в Лондон, след като транспортният регулатор изказа опасения за безопасността.

Сега спорът за служителите ще се върне при специален трибунал, който ще реши колко да присъди на 25-тимата шофьори, които бяха завели делото през 2016 г. Около 1000 подобни иска срещу компанията, чието разглеждане бе спряно до произнасянето, също могат да продължат да се разглеждат.

Битката на Uber за правата на водачите се разпростира в рамките на глобалните ѝ операции. В родния ѝ щат Калифорния шофьорите заведоха дело за обезсилване на мярка за гласуване, одобрена през миналата година, която ги обяви за независими изпълнители.

Междувременно политиците в Европейския съюз се очаква да публикуват препоръки за подобряване на условията на труд за работниците в т. нар. „гиг“ икономика (от англ. gig economy - неофициална заетост благодарение на ръста на онлайн платформите като Airbnb и Uber, чрез които хората купуват и продават услуги, бел. ред.) по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още