IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работата от разстояние поставя центровете за данни във фокуса на инвеститорите

Северна Вирджиния, Чикаго и Сидни са топ пазарите в света в сегмента

09:19 | 28.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

През 2020 г. центровете за данни получиха признание благодарение на изключително важното си значение за поддържането на комуникацията и знанията по време на неочакваната пандемия от COVID-19. Последвалият ръст на изискванията се ускорява и задълбочава търсенето на мощности за центрове за данни в цял свят, пише онлайн изданието property-magazine.eu.

След като строителството на нов продукт достига 2,9 гигавата спрямо 1,6 гигавата през 2019 г., консултантската компания Cushman & Wakefield публикува сравнителен анализ на глобалните пазари на центрове за данни, в който посочва кои пазара демонстрират ценените фактори от инвеститори, собственици, оператори и наематели, и кои се издигат в класацията. Европа има два пазара в топ десет – Лондон и Амстердам, и четири – Атина, Стокхолм, Москва и Виена, попадат в списъка на десетте пазара, които трябва да бъдат наблюдавани през следващите години.

„Макар че търсенето на центрове за данни нараства през последните години, пандемията от COVID-19 и произтичащата от нея зависимост от облачни услуги засили търсенето на центрове за данни сред наематели и инвеститори до нови нива и води до силно конкурентен пазар, особено на установени пазари“, коментира Дейв Фанинг, изпълнителен управляващ директор на отдела за центрове за данни в Cushman & Wakefield.

„Тъй като превключването към облачни услуги вероятно ще продължи и ще се оптимизира допълнително, растящите цени на земята, ограничената наличност на мощности, мораториумите върху строителството на центрове за данни и латентното търсене на оптични връзки на някои установени пазари също отприщват дейност на нововъзникващи локации“, допълва той.

„Големите пазари в Европа се затегнаха значително през 2020 г., като изграждането на по-големи мощности и устойчивостта поемат в различни посоки. Тъй като тези проблеми се разрешават чрез продължаващо планиране между индустрията и местните експерти по градско планиране, можем да очакваме търсенето да остане силно“, отбелязва Ричард Мидълън, ръководител на отдела за доставки до клиентите за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Cushman & Wakefield.

Северна Вирджиния оглавява общия глобален индекс на центровете за данни на компанията. Комбинацията от голям размер на пазара, силни оптични връзки, привлекателни стимули, ниски цени на енергията и най-големия брой проекти в развитие поставят глобалния лидер в отлична позиция за бъдещето.

Следва Чикаго, чиито силни страни са сходни с тези на Северна Вирджиния. Сидни е на трето място, като се изкачва с най-много позиции в общото класиране след година на големи новообявени проекти и продължаваща трансформация на голяма част от IT инфраструктурата на австралийското правителство.

В топ десет на глобалните пазари за центрове за данни попадат още Силициевата долина, Сингапур, Далас, Лондон, Сиатъл, Ню Йорк/Ню Джърси и Амстердам.

В топ 10 на пазарите на центрове за данни, които трябва да бъдат наблюдавани през следващите години, са Найроби, Кейп Таун, Атина, Сантяго, Куала Лумпур, Стокхолм, Москва, Абу Даби, Ченай и Виена.

Второстепенните пазари са продължили да растат през 2020 г., като се създават много нови съвместни дружества за изграждане на критична инфраструктура на нововъзникващите пазари. Финансиран от пенсионни фондове, фондове за частни капиталови инвестиции и държавни фондове, инвестираният капитал в тези компании ще позволи създаването на мощни платформи на пазари, които са били игнорирани поради липсата на обем през предходните години. Битката за пазарен дял на тези пазари ще определи индустрията през идните няколко години.

„Второстепенните пазари продължават да увеличават значението си, като някои райони в Европа и Азия привличат особен интерес, тъй като доставчиците се стремят да приближат мощностите до потребителите“, казва Кевин Имбоден, директор на изследванията на центровете за данни в Cushman & Wakefield.

„Второстепенните пазари често предлагат по-големи маржове за операторите на центровете за данни, като някои от тях ще се сдобият със статут на първостепенни пазари в бъдеще“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още