IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработва се клинична пътека за пост-COVID синдром

Тази сутрин се изви дълга опашка от желаещи за ваксиниране в "Пирогов"

16:47 | 19.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: T. Narayan /Bloomberg</em></p>

Снимка: T. Narayan /Bloomberg

Здравното министерство съвместно с болниците по рехабилитация е разработило клинична пътека за последващо лечение на COVID-19. Това стана ясно от изказване на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в рамките на днешния парламентарен блиц контрол.

Министърът отговори на въпрос на депутати от левицата за лечението на т. нар. пост-COVID синдром.

Ангелов посочи, че коронавирусната инфекция засяга органите и системите в човешкия организъм и предизвиква и физически, и психически последици за по-дълъг период от време (т.нар. пост-COVID-19 синдром), които все още не са достатъчно добре проучени.

Работи се и по национална програма при натрупването на достатъчно знания за грижа за пациентите с пост-COVID синдром. Обмисля се със съдействието на медици от различни медицински специалности, въз основа на натрупваните познания, опит, диагностика и изследвания, да се диференцира post-COVID симптоматиката. Идеята е да се постигне адекватна преценка за необходимостта от последващо амбулаторно или стационарно наблюдение и лечение. 

И по сега съществуващите клинични пътеки има лечение на пациенти с този синдром. Много често се налага мултидисциплинарен подход в лечението, каза министърът.

Преди седмица директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов обяви, че стартира пост-COVID програма, насочена към пациенти, преболедували коронавирусната инфекция.

„Предвижда се в рамките на програмата пациентите да получат безплатни прегледи, а при нужда и по-задълбочени изследвания, както и възможност за престой в санаториум", обясни проф.Богов. „Всички, преболедували инфекцията и лекувани в която и да е болница, без значение дали инфекцията е преминала без симптоми, ще могат да се възползват от програмата“, уточни той.

Програмата е безплатна и прегледите и консултациите ще се извършват след предварително записване. Желаещите да се възползват трябва да бъдат насочени от личен лекар с направление и етапна епикриза или чрез епикриза от болница.

Пациентите ще могат да се възползват от 13 лечебни заведения за рехабилитация. По думите на проф. Богов не по-малко от 30% от преболедувалите биха имали нужда от престой в болница за рехабилитация.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че целта е чрез програмата да се помогне на преболедувалите пациенти, които чувстват дискомфорт след инфекцията. Ще се използват възможностите и на телемедицината, като пациентите в санаториумите ще бъдат проследявани от лекарите в „Александровска“ болница.

Що се отнася до плана за ваксинация, здравният министър обяви днес пред народните представители, че властите са изправени пред проблем - заявилите участие за ваксинация не се явяват, което създава затруднение при спазване на ваксинационния план. „Имаме ваксини, има записани хора, които не искат да бъдат ваксинирани, а в същото време има хора, които чакат“, обясни той. 

Затова днес правителството е решило едновременно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се създаде зелен коридор за всички желаещи да се ваксинират срещу COVID-19.

Междувременно тази сутрин се изви дълга опашка от желаещи за ваксиниране в "Пирогов". В болницата са разкрити пет имунизационни пункта, в които всеки желаещ, попадащ във фазите от първа до четвърта, може да се ваксинира и през уикенда. Желаещите могат да се ваксинират с препарата на AstraZeneca.

В „Пирогов“ е създадена е организация там да бъдат ваксинирани възрастни хора на и над 65 години, както и лица с придружаващи хронични заболявания. Целта е да се даде тласък на процеса, обясни днес шефът на болницата проф. Асен Балтов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Evaa
преди 1 година
Здравейте! Със семесйството ми живеем в Пловдив. Имаме нужда от съвет. Разбрахме,че Спортен център Визайн - https://visign.bg/ - предлагат рехабилитация. С добри отзиви сме за сега, някой може ли да потвърди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
пари на вятъра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още