IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се доближава до пазарна капитализация от 1 трлн. долара

Цената на криптовалутата продължава да расте до рекордни нива

17:02 | 19.02.21 г.
<p>
	<i>Снимка: EPA/БГНЕС</i></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Биткойнът достигна нов рекорден връх в петък и се доближава до пазарна капитализация от 1 трлн. долара, пренебрегвайки предупрежденията на анализатори, че криптовалутата е "икономическо странично забавление" и лошо убежище при спад на цените на акциите, предава Ройтерс.

Най-популярната криптовалута в света поскъпна с 2,6% и достигна исторически връх от 52 932 долара, като е напът да запише скок от над 8% за седмицата. От началото на месеца тя е прибавила около 60% към стойността си. Поскъпването на биткойна е стимулирано от признаци, че печели широк прием сред масовите инвеститори и компании – от Tesla и Mastercard до BNY Mellon.

След новите ръстове пазарната капитализация на криптовалутата – всички биткойни в обращение, достигна до около 982 млрд. долара, а всички дигитални валути, взети заедно, са на стойност около 1,6 трлн. долара, сочат данни на CoinMarketCap,

Но много анализатори и инвеститори остават скептични към слабо регулирания и силно волатилен дигитален актив, който все още е малко използван за търговия.

Анализатори от JP Morgan твърдят, че настоящите цени на биткойна са доста над оценките за справедлива стойност, а широкото му навлизане сред инвеститорите засилва корелацията му с циклични активи, които растат и спадат с промените в икономиката, а това, от своя страна, намалява ползите от диверсификацията с биткойн, съобщи инвестиционната банка в свой документ.

„Крипто активите продължават да са най-лошото хеджиране за големи спадове при ценните книжа, със съмнителни ползи от диверсификацията при цени досега над производствените разходи, докато корелациите с цикличните активи нарастват, тъй като крипто собствеността става все по-масова“, аргументират се анализаторите от JP Morgan.

Биткойнът е „икономическо странично забавление“, допълват те и определят иновациите във финансовите технологии и ръста на дигитални платформи в кредити и разплащания като „реалната финансова трансформация в ерата на COVID-19“.

Други инвеститори заявиха тази седмица, че волатилността на биткойна е препятствие за амбициите му да се превърне в широко разпространено разплащателно средство.

В четвъртък ръководителят на Tesla Илон Мъск, чиито съобщения в Twitter стимулираха подема на биткойна, заяви, че притежаването на дигиталната валута е малко по-добро от притежаването на пари в брой. Той също така защити закупуването през последно време от Tesla на биткойни за 1,5 млрд. долара, което предизвика интереса на традиционните инвеститори към дигиталната валута. Биткойн Биткойн

Поддръжниците на биткойна твърдят, че криптовалутата е „дигитално злато“, което може да бъде убежище от риска за инфлация, породен от големите пакети от мерки на централни банки и правителства за стимулиране на икономиката с цел смекчаване на последиците от COVID-19.

Но цената на биткойна трябва да нарасне до 146 хил. долара в дългосрочен план, за да достигне пазарната му капитализация до обема на всички инвестиции от частния сектор в злато чрез търгувани на борсата фондове, кюлчета или пари, сочат данни на JP Morgan.

Конкурентната криптовалута етер се търгува с понижение от 0,5%, но все още е близо до рекорда от 1961 долара, достигнат по-рано през деня в петък. Цената на етера расте благодарение на засилващия се институционален интерес и след като фючърсите върху него бяха пуснати на най-голямата фючърсна борса в света Chicago Mercantile Exchange.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още