IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Спадът на български и чужди туристи през Лято 2021 ще се задълбочи

Късният старт на резервациите и слабото използване на въздушен транспорт са сред проблемите пред летния туристически сезон

19:45 | 19.02.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki / Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki / Bloomberg

И през летен сезон 2021 ще се разчита на българските туристи. Това става ясно от изказване на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. „Работим усилено, за да посрещнем един по-добър летен туристически сезон 2021 г., в условията на пандемията от COVID-19“, каза тя по време на третото заседание на Консултативния съвет по туризъм, което се проведе онлайн, съобщават от Министерството на туризма.

Според прогнозите входящият туристопоток от чужбина през летен сезон 2021 ще бъде по нисък от сезон 2019, като се очаква вътрешният туризъм да е малко под равнището от 2019 г. и близо до постигнатите резултати през 2020 г.

Според Николова има потенциал за привличане на още български гости, които традиционно почиват в чужбина. Очаква се сравнително голям интерес от родните посетители към малките курорти, както и към морски и СПА туризъм. Те все по-често ще търсят места за настаняване с малък капацитет – като къщи за гости, каза вицепремиерът.

Министър Николова очерта и проблемите пред лято 2021 – късен старт на резервациите, масовата ваксинация, по-малко използване на въздушен транспорт, както и факта, че децата не подлежат на ваксинация.

Вицепремиерът каза още пред членовете на съвета, че Черноморските ни летища и летище София са предприели редица мерки с цел справяне с разпространението на COVID-19. Аеропортовете са подготвени, лично се уверих дали се спазват мерките във Варна и Бургас, каза тя. 

Прогнозните данни за двете морски летища за периода май-октомври 2021 г. показват, че около 5 хил. кацания се очакват на Летище Варна и около 7 хил. кацания на Бургас, което представлява съответно спад в размер на 6% и 21% спрямо същия период на 2019 г.

Министърът представи и предприетите мерки за стабилизиране на сектора, както и визия за дигитална трансформация в туризма. По отношение на приетата Годишна програма за национална туристическа реклама за тази година вицепремиерът посочи, че основната цел на програмата е да наложим положителен имидж на България като безопасна, сигурна и спокойна дестинация.

За тази година утвърденият бюджет за реклама възлиза на 17 млн. лева, като фокусът в таргетирането е поставен върху вътрешния туризъм, съседните страни и европейски и други пазари, които са традиционни целеви пазари за входящ туризъм и от които има възможности за пътуване.

Членовете на съвета приветстваха представените от министъра вече предприети мерки и бъдещи инициативи и очертаха своите идеи и виждания за развитието на сектора в условията на криза. По време на срещата бяха обсъдени и теми свързани с PCR тестовете, автобусните превози и издаването на визи за руските граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
male4ko
преди 3 години
Това е чудесно и ще се радвам да стане, но.. От кучетата не печели правилният 'човек' (БигФарма) така че, песимист съм.. (Пък и за кучетата си трябва технологично време да ги обучат) Но въпреки всичко дано стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
SSS55
преди 3 години
Може би сега е моментът малките котета да изненадат уядените котарака. Дано да се взели поука от 2020г. Дано да са се научили на гостоприемство. Мисля, че това е бъдещето на постепидемиологичния начин на ваканция? Успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Де да беше толкова лесно!!! Ха дано , ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
SSS55
преди 3 години
Де да беше толкова лесно!!! Ха дано , ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
grainis
преди 3 години
Българският Туризъм и цялата ни Икономика могат да се отворят на 100% в рамките на месец-два, ако се въведе масово тестване на КОВИД с КУЧЕТА.Както вече е добре известно, кучетата НАДУШВАТ вируса с почти 100% сигурност, в ПЪТИ по-добра от тази на ПСР-Тестовете !Такава практика вече има на много места, например на Аерогарата в Хелзинки - https://theguardian.com/world/2020/sep/24/close-to-100-accuracy-airport-enlists-sniffer-dogs-to-test-for-covid-19 , като се твърди, че кучетата имат почти 100% точност при познаване кой има вируса и кой не - ЗНАЧИТЕЛНО по-голяма от тази на ПСР-Тестовете ! Представете си такива екипи с по едно или повече кучета на всички Гранични пунктове, на входовете на Болници, Училища, Заводи, Учреждения, Молове, Супери, Метростанции, Ж.П. Аеро и Автогари, Ресторанти ! Кучето подушва човека и ако е заразен, то просто СЯДА пред него. Това ще даде възможност да се отвори цялата ни икономика и ще се спестят милиони на държавата от ПСР-Тестове и Ваксини ! Хората които не искат да се ваксинират, да минават задължително тест с Куче ! Възможно е масовото въвеждане на такова тествене да ликвидира епидемията у нас за няколко седмици ! Възможно е такава задача да се възложи на Отдела към МВР или МНО, който се занимава с трениране на кучета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още