IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ вижда само ограничен риск за инфлацията в пакета на Байдън

Растящото търсене след въвеждането на ваксините може да предизвика твърде бързо възстановяване и ускорена инфлация в САЩ, предупреждава Гита Гопинат

19:00 | 19.02.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pete Marovich/The New York Times/Bloomberg</em></p>

Снимка: Pete Marovich/The New York Times/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) разглежда дебата относно предложението за новия пакет от стимули на президента на САЩ Джо Байдън в 1,9 трлн. долара, посочвайки, че вижда само ограничен риск за инфлацията, опровергавайки някои критици на плана, които се притесняват от прегряване на американската икономика.

Опитът от последните четири десетилетия предполага, че всеки скок на ценовия натиск в САЩ е малко вероятно да тласне нивото на инфлацията трайно над целта на Федералния резерв от 2%, пише главният икономист на МВФ Гита Гопинат. Тя отбелязва относителната стабилност на инфлацията от 2009 до 2019 г., дори когато заплатите се повишават на фона на резкия спад на безработицата, съобщава Bloomberg. 

МВФ изчислява, че предложеният от Байдън пакет, еквивалентен на 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ, ще подкрепи разширяването на американската икономика с кумулативни от 5 до 6% за три години, като показателят на Фед за инфлацията ще нарасне до около 2,25% през 2022 г.

Това би било в съответствие с новата политическа рамка на Фед, приета през 2020 г., посочва Гопинат, позовавайки се на плана на централната банка да позволи в определени моменти инфлацията да се ускори до над 2%, за да компенсира предишните по-ниски стойности.

Коментарите вкарват МВФ в де ат, в който видни икономисти и пазарни анализатори поставят под съмнение положителното въздействие на пакета на Байдън.

Лорънс Съмърс предупреждава, че стимул, по-близък до нивата на Втората световна война, може да предизвика инфлационен натиск, „невиждан от поколение“.

Министърът на финансите Джанет Йелън твърди, че политиците разполагат с инструменти за справяне с евентуално по-висока инфлация.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева предупреди по-рано този месец, че САЩ може да се сблъскат с „опасна вълна от фалити и безработица“, ако фискалната подкрепа не бъде запазена, докато не се намери изход от здравната криза.

сащ сащ

Данните от тази седмица очертават наличието на  ценовия натиск. Продажбите на дребно нараснаха с най-много за последните седем месеца, надхвърляйки всички прогнози и отразявайки силното потребителско търсене в началото на годината. В същото време показателят на цените на производител нарасна до най-високата си стойност от 2009 г.

Факторите, които ще помогнат за поддържане на цените, варират от глобализацията, която ограничава инфлацията при търгуваните стоки, до фирмите, които имат възможност да коригират маржовете на печалба, изтъква Гопинат.

И все пак публичните разходи трябва да бъдат добре насочени, за да постигнат същото подобрение в заетостта и продукцията, като същевременно се поема по-малко дълг, позволявайки повече място за бъдещи разходи с висока социална възвръщаемост, каза Гопинат.

Настоящата криза също няма почти никакъв паралел в историята, което прави използването на минали сравнения рисковано. Растящото търсене след въвеждането на ваксините може да предизвика твърде бързо възстановяване и ускорена инфлация, която да не отговаря на очакванията въз основа на доказателствата от последните десетилетия, предупреждава Гопинат

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Кристалина Георгиева се заглежда в пакета на Байдън???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още