IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси завършват без единна посока последната сесия за седмицата

Цикличните акции се представиха най-добре в рамките на редовната търговия

23:15 | 19.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Щатските борсови индекси приключиха последната сесия от седмицата без единна посока, след като министърът на финансите Джанет Йелън заяви, че е необходим голям пакет помощи за пълно възстановяване в САЩ от последиците от коронакризата, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи редовната търговия без промяна в стойността си на ниво от 31 494,78 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0,19 на сто до 3906,73 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира лек ръст от 0,07 на сто до 13 874,46 пункта.

Голяма част от цикличните акции успяха да приключат сесията с ръстове. Книжата на JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo поскъпнаха съответно с 2,14%, 1,42 на сто, 3,1% и 2,22 на сто. Цената на акциите на Exxon Mobil, Chevron и ConocoPhillips се повиши съответно с 0,94%, 1,22 на сто и 1,7%.

Акциите на технологичните компании завършиха на червена територия. Книжата на Microsoft, Alphabet, Amazon и Facebook поевтиняха съответно с 0,90%, 0,48 на сто, 2,3% и 2,63 на сто, докато цената на акциите на Apple нарасна леко с 0,18 на сто.

щатски щатски

Инвеститорите обърнаха внимание на новината за преговорите на Apple с редица производители на сензори за автономни превозни средства. Компанията води активни дискусии с потенциални доставчици на сензори лайдар, докато работи по проект за реализиране на собствено автономно електрическо превозно средство.

Книжата на американския производител на електромобили Tesla поевтиняха с 1,11%.

За цялата седмица Dow успява да прибави 0,25% към стойността си, докато S&P 500 е надолу с 0,6 на сто, а Nasdaq губи 1,5% от стойността си.

Йелън заяви пред CNBC, че са необходими допълнителни стимули, въпреки че според някои икономически данни възстановяването вече е в ход. Тя добави, че споразумението за стимулиране в размер на 1,9 трлн. долара може да помогне на САЩ да се върнат към пълна заетост за една година.

„Смятаме, че е много важно да имаме голям пакет, който е насочен към проблемите, които бяха причинени - 15 милиона американци забавят плащането на наема си, 24 милиона възрастни и 12 милиона деца не разполагат с достатъчно храна, малкият бизнес фалира“, каза Йелън пред Сара Айзен от CNBC по време на интервю. 

„Мисля, че цената да направим твърде малко е много по-висока от цената да направим нещо голямо. Смятаме, че ползите в дългосрочен план ще надхвърлят разходите“, добави тя.

Ръстът на фондовия пазар до рекордни стойности се забави малко тази седмица, тъй като се прокраднаха опасения от нарастващи лихви и по-висока инфлация. S&P 500 падна за трети пореден ден в четвъртък след по-лоши от очакваното данни за молбите за помощи при безработица. Доходността по 10-годишните държавни облигации тази седмица се повиши до най-високата стойност от близо година.

По думите на Йелън инфлацията не трябва да бъде най-голямата грижа.

„Инфлацията е много ниска от повече от десетилетие и знаете, че това е риск, но Федералният резерв и други разполагат с инструменти за справяне с него“, каза тя. „По-големият риск е хората да останат засегнати, тъй като тази пандемия ще има траен ефект през целия им живот и препитание.“

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,341% и 2,137 на сто.

Доларовият индекс отчете спад от 0,25% до 90,37 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижи с 1,99% до 62,66 долара за барел, докато фючърсите върху американския WTI поевтиняха с 2,56 на сто до 58,97 долара за барел.

При търговията с ценни метали златото поскъпна с 0,1% до 1777,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още