IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел започва да отваря икономиката със "зелени значки" за ваксинираните

Само хора с две дози ваксини или преболедували ще могат да посещават спортни мероприятия, хотели и културни събития

12:59 | 21.02.21 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Израел обяви план, според който ваксинираните срещу коронавирусаще имат право да посещават културни прояви, да летят в чужбина и да влизат в клубове и ресторанти, предаде АР, цитирани от БТА. Планът беше оповестен на пресконференция от премиера Бенямин Нетаняху. 

Той обясни, че ваксинираните лица ще получават "зелени значки" седмица след поставянето на втората доза, сертификати ще имат и преболедувалите. "Зелената значка означава постепенно отваряне на страната", добави израелският премиер.

Броят на заразените започва да намалява и това позволява отваряне на икономиката, посочва Jerusalem Post. От днес (21 февруари) за ограничен брой посетители са отворени малките магазини, моловете и други обществени услуги, а някои ученици от средните училища минават на присъствено обучение.

Запазва се изискването за носене на маски и физическата дистанция.

Спортни зали, басейни, хотели и културни мероприятия ще бъдат отворени само за носителите на специалните "зелени паспорти", отбелязва още изданието.

Нетаняху каза, че властите не могат да прекратят достъпа на неваксинирани жители до места като болници, аптеки и супермаркети, но други услуги ще бъдат достъпни само за онези, които са получили две дози от ваксината.

Например главното международно летище в Израел все още е затворено за почти всички полети заради опасението, че от чужбина ще бъдат внесени новите щамове на вируса.

Рискът от заболяване от коронавируса е спаднал с 95,8 на сто у хората в Израел, получили две дози от ваксината, заяви вчера здравното министерство.

Правителството се зарича, че няма да има четвърта пълна блокада, но доктор Нахман Аш, отговарящ за отговора срещу пандемията, каза за военното радио, че ново затваряне е възможно, защото "половината от населението все още няма имунитет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Сваля те на неговото ниво - Марианската падина. Не си струва. Между другото днес на опашка за ваксиниране в Слънчев бряг имаше десетина българина и също толкова англичанина и няколко руснака. *** не бяха представени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 3 години
Натаняху 3 пъти отлага изборите, за да може да се обяви за "победител" на короната.И може да му мине номера, но това със значките може да му изиграе номер,-=---
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
ми ела се пробвай бе сел.ски , тренирам два пъти седмично в западен парк , джиткам с анцуг air jordan , съберете се неколко тъпу.гера от селото и елате ... ще ви разпозная лесно по навущата и миризмата . се ще се намерим ... речи само час ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
не искат малка част от ортодоксалните теме.рути дето си бият главите в стената и не се къпят по цела седмица . те нямат значение за икономиката ... като у нас горе-долу ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
julian12
преди 3 години
Интерестното е, че при тях младите НЕ искат да се ваксинират. А за нетаняхуй е ясно що са тиранин е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
а пък ти , ако излезеш от толкова удобната за трола анонимност , със сигурност ше си със два зъба по-малко на другия ден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
мдааам , това е целта ... да се инжектира стадото / не казвам ваксинира / ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Значи неваксинираните като посещават определени места,няма да могат да заразяват никакви хора на тези места,каква е логиката ако приемем,че наистина има зараза,и вируса е опасен ?Никаква логика.Репресии,контрол,и нарушаване на права .Това виждам аз.И още нещо.Кой ще защити милоните хора по света,КОИТО НЕ МОГАТ да се ваксинират по здравословни причини?Къде са техните права по отношение на пътуване,посещения на определени места ?Значи индиректно ще се тикат здрави хора,без проблеми,които над една година откакто уж вируса го има,са били в контакт и нямат проблеми да се ваксинират,без ясни последици за тяхното здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
те и нагледно ...https://***.worldometers.info/coronavirus/country/israel/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 3 години
значки едва ли бъдат , по-скоро ще във вид на зелени карти като личните карти ... много добро решение ... пещерняците имат право да откажат ваксина , след като те имат право да откажат , то обществото има право да им откаже определни услуги ... е затова са народ израелците и дърпат напред ... !!над 2,6млн израелци са получили и втора доза от pfizer ваксината , според излезналите данни няма странични ефекти , ефективност 94,5% ... отварят и им дреме за незначителният % пещерняци ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още