IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляващата пазарна ликвидност може да се окаже тест за цената на биткойна

Ликвидността на пазара в момента е много по-ниска за биткойна, отколкото при златото или S&P 500, предупреждава стратег

12:58 | 22.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Ралито на биткойна, което го доведе до нов връх през уикенда, може да се изправи пред тест от намаляващата ликвидност на пазара за най-голямата криптовалута.

Биткойнът се покачи до 58 350 долара в неделя, преди да се оттегли до 54 422,19 долара към 12:30 часа българско време в понеделник. Криптовалутата приблизително утрои стойността си през последните три месеца, но ликвидността ѝ се е влошила, смята Николаос Панигиртцоглу, стратег в JPMorgan Chase & Co., цитиран от Bloomberg TV Bularia.

„Ликвидността на пазара в момента е много по-ниска за биткойна, отколкото при златото или S&P 500, което предполага, че дори малките потоци могат да имат голямо въздействие върху цената“, пише той в бележка от петък.

Такъв фон отваря възможността за резки движения нагоре или надолу в стойността на криптовалутата. В последно време дори някои от най-големите поддръжници на биткойна изглеждат изненадани от поскъпването му. В неотдавнашен туит Илон Мъск каза, че цената на биткойна „изглежда висока“, като по-рано го нарече „по-малко глупава“ версия на парите.

Обемите на търговия с биткойн са около 10 милиарда долара на ден за спот и фючърсния пазар, взети заедно, в сравнение с еквивалентна цифра от 100 милиарда долара за златото, пише Панигиртцоглу. Това отразява „много по-ниската ликвидност при биткойна, отколкото при златото“, каза той.

Криптовалутите се радваха на силен старт на годината. Привържениците на биткойна твърдят, че корпоративните и институционалните инвеститори са нови източници на търсене и че дигиталните пари може да бъдат използвани като хедж срещу рискове като ускорена инфлация. Други виждат биткойна като отличен пример за спекулация, подхранвана от хедж фондовете и високото ниво на стимули.

„Биткойнът изглежда непробиваем за страха, несигурността и съмненията около сектора“, написа в имейл Паоло Ардоино, главен технологичен директор в криптоборсата Bitfinex.

Най-голямата по пазарна капитализация криптовалута след биткойна – етъра, също преживя рали през уикенда, достигайки 2000 долара за първи път в събота. Така криптовалутата записва ръст с около 150% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Kaк да печелим от дигиталното злато - крипто валута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още