IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога ще има стратегия за ранно детско развитие?

Данните за България са много тревожни, твърдят експерти

15:06 | 22.02.21 г.
Кога ще има стратегия за ранно детско развитие?

Първите от 3 до 7 години на едно дете са основополагащи. Науката отдавна доказа, че 80% от човешкия мозък се формира именно в тази ранна детска възраст. Ако имаме една прекрасна среда както в семейството, така и във всички социални центрове за детско развитие, ние ще можем да постигнем една изключително висока социална и когнитивна подготовка на детето, когато то постъпи в 1 клас. Това заявиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За нашите деца", и д-р Наталия Михайлова, ръководител на изследователския екип по изследването на фондация "За нашите деца".

"В България имаме много тревожни данни. Първо, имаме деца, които отпадат от училищната система, и второ - много висока детска бедност. Почти всяко второ дете у нас живее в бедност, като само за миналата година 2948 деца са родени от непълнолетни майки", обясни тя. 

"Налице са редица социални проблеми, а в същото време искаме икономически прогрес", коментира Иванка Шалапатова, добавяйки, че именно в разрешаването на тези проблеми е ролята на Фондация "За нашите деца".

"Ние каним всички компании, които имат социално отговорна политика, наистина да ни подадат ръка, за да можем да инвестираме в цялостното развитие на децата - те са по-ценен капитал, отколкото пътната инфраструктура", каза гостът.

Шалапатова цитира макроикономиста Джеймс Хекман, според когото ако се инвестира в качественото развитие на едно дете именно в първите седем години, възвръщаемостта на първоначалната инвестиция е между седем и десет пъти в дългосрочен аспект.

По думите на Наталия Михайлова политиките на България, свързани с ранното детство и като цяло детското благоволение, са в много начален дискусионен етап на развитие.

"Българските политики са свързани с осигуряване на достатъчно достъпни услуги за децата и техните семейства, но се правят предимно на основа допускания, а не въз основа на данни. Затова изследването на Фондация "За нашите деца", което ще бъде представено официално тази седмица, предоставя количествени и качествени данни за актуалната ситуацията у нас", обясни тя.

Според Иванка Шалапатова една от основните находки на изследването е, че липсва цялостен модел в сферите на образование, социална закрила и професионално развитие.

Международната конференция на Фондация "За нашите деца" под надслов „България расте с децата си“, на която ще бъде обсъдено развитието и професионализма на работещите с деца, ще се проведе тази седмица на 25 и 26 февруари.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Знаем ги кои са тия... докога ще се наливат пари, при това напълно безрезултатно, в хъхрешките ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още