IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за възстановяване увеличават доверието на германския бизнес

Промишленият сектор е ключов източник на устойчивост, а търговията на дребно се представя слабо

15:36 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германските компании са все по-оптимистични, че икономическата инерция ще се ускори тази година въпреки продължителните блокади за борба с новите щамове на вируса и бавното начало на ваксинациите, предава Bloomberg.

Индексът на института Ifo за очакванията през идните шест месеца е нараснал до 94,2 пункта през февруари спрямо 91,5 пункта през януари, надминавайки очакванията в допитване на Bloomberg. Индексът за бизнес климата също се е покачил и компаниите са били дори малко по-оптимистични за настоящата си ситуация.

Германската икономика избегна за малко свиване през четвъртото тримесечие, но заради магазините и ресторантите, които продължават да са затворени, се очаква да отбележи спад в началото на 2021 г.

Правителството на канцлера Ангела Меркел предупреждава, че разпространението на коронавируса трябва да се забави още, преди Германия да обмисли разхлабване на ограниченията.

Промишленият сектор е ключов източник на устойчивост. Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в интервю пред вестник Augsburger Allgemeine по-рано този месец, че силната индустрия е една от причините да се очаква, че забавянето през първото тримесечие няма да е толкова голямо.

„Това наистина е разделена икономика“, като промишлеността е силна, а търговията на дребно е източник на слабост, коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст пред Bloomberg Television. Бавното разпространение на ваксините „ще задържи икономиката“ и „трябва да се направи повече“, допълни той.

Въпреки това растат признаците, че промишлените компании сега са осакатени от проблеми при доставките, включително недостиг на морски контейнери за морски товари и полупроводници.

Забавянията на доставките са нараснали до близо рекордни нива през февруари, тласкайки производствените разходи до най-високото си ниво от близо десет години, сочат данни от допитване сред мениджърите по поръчките.

Автомобилната компания Daimler съобщи, че ще възстанови изгубеното производство заради недостига на чипове до края на годината, но предупреди, че ситуацията остава волатилна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още