IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е изнесъл ваксини срещу коронавируса за 25 трети страни

Страните от ЕС не са водели двустранни преговори с производителите на ваксини на този етап от общата стратегия за ваксиниране

17:49 | 22.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на февруари 2021 година, когато влязоха в сила ограничения, от страни от ЕС са били подадени 103 заявки за износ на ваксини срещу коронавируса към 25 трети страни, съобщи говорителят на Европейската комисия (ЕК), оговарящ за въпросите на търговията Мириам Гарсиас Ферер по време на обедния брифинг в Брюксел.

Тя уточни, че всички искания за износ са били удовлетворени и допълни, че износът не пречи на имунизационната кампания в ЕС на този етап.

ЕС е поръчал 2,6 млрд. дози от ваксините срещу коронавируса и смятаме, че тези количества ще бъдат достатъчни, обясни още Стефан де Кеерсмекер, отговарящ за въпросите на здравеопазването в пресцентъра на ЕК. 1,2 млрд. от заявените дози са от трите вече одобрени производителя и са в процес на производство и доставка.

Той уточни, че индивидуални преговори между държавите от ЕС и производителите не са водени и не са били позволени като част от стратегията на общността за закупуване на ваксини. На фона на достатъчния брой ваксини, поръчан от ЕК, подобни двустранни разговори не са и необходими, заяви още говорителят.

Той коментира, че може да се очаква, че ЕС ще бъде в състояние да изпълни амбициозната си цел да ваксинира 70% от възрастното си население до септември. Как ще стане това, е отговорност на всеки член на ЕС - всеки сам определя конкретните ваксинационни програми и начините да постигне поставените цели. 

Възможно е държави от ЕС да се договорят за преразпределение на полагаемите количества ваксини, посочи говорителят.

Говорителят на ЕК Ерик Мамер отказа да коментира цената, която ЕС договори с производителите на ваксините. През уикенда медийни публикации сочеха, че първоначално от Pfizer/BioNTech са поискали значително по-висока цена от тази, на която в крайна сметка общността закупи препарата. В този случай ЕС действаше като инвеститор, повтори още Мамер и отказа да даде подробности относно водените преговори. 

ЕС вложи милиарди в разработването на ваксини още преди да бъде ясно какъв е ефектът от тях.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не е издавала препоръки за ограничаване на възрастовите групи, при които се използва ваксината на AstraZeneca, посочи още де Кеерсмекер. Той добави, че държавите от ЕС могат да въвеждат допълнителни ограничения, стига да не бъдат в противоречие с препоръките на лекарствената агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Европейците не щат нещо.... Belgiums largest vaccination centre has been forced to close for the day, around 24 hours after it opened to great fanfare. Belgium has come under fire for not vaccinating quickly enough. Those of us with family and friends outside of the country likely know someone who already got the vaccine. In Belgium, I dont know a single person who has. On 4 February, the tracker showed that Belgium had vaccinated 3.1% of its population against Covid-19, better than neighbouring countries Germany and France (both 2.8%), Luxembourg (2.3%), and the Netherlands (1.1%). https://***.brusselstimes.com/belgium/155312/belgium-in-brief-the-bumpy-vaccination-roadmap-van-ranst-eu-officials-curfew-schengen-johnson-coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още