IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичните промени раждат неочаквани явления

Необичайни снеговалежи вече не се сочат като доказателство, че глобално затопляне няма, пише Bloomberg

21:48 | 22.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Не толкова отдавна един американски сенатор използва снежни топки пред Капитолия, за да покаже, че глобално затопляне няма. Ниските температури през зимата вече не се използват като аргумент, а и щетите от екстремни събития като необичайни температури, пожари, наводнения и суша са все по-видими, пише в анализ Bloomberg.

В момента необичайно ниските температури в регионите вълнуват особено хората в Тексас. Но защо се получават те?

По данни на Националния център за данни за сняг и лед земните полюси са местата на планетата, където има най-голямо затопляне - за последните 30 години Северният полюс се затопля два пъти по-бързо от останалите части на Земята. През лятото в Северното полукълбо това води до намаляване на контраста между температурата на Екватора и на Северния полюс. В резултат отслабват въздушните течения, които се формират от екстремната температурна разлика между двата региона и така тези течения вече не играят същата роля при формирането на климата.

Какво се случи в Тексас?

Кризата в обичайно горещия американски щат се заражда още през януари 2021 година, обяснява още Bloomberg. Тогава има необичайно затопляне на стратосферата над Арктика, което води до по-бавно движение на въздушните маси и отслабване на въздушния вихър, който задържа студения въздух над полюса. Така полярните въздушни маси започват да се "разливат" към районите с умерен климат в Азия, Европа и Северна Америка. Веднъж тръгнали на юг, няма какво да ги спре.

Разбира се, няма доказателство, че тези екстремни събития са причинени от климатичните промени. Подобни събития се случват няколко пъти на десетилетие. Но експерти предупреждават, че необичайните явления засилват своята честота. В Тексас и преди е валял сняг, но въпросът е, че когато се съберат всички необичайни климатични явления през 365-те дни на годината, тогава се вижда в пълна степен отражението на климатичните промени.

Сривът на енергийната мрежа в Тексас не е изолирано явление - преди шест месеца екстремни температури, този път високи, в Калифорния доведоха до подобни проблеми, след като потреблението на електроенергия нарасна в опит домовете да бъдат охладени. През август температурите се оказаха екстремно високи дори и за Калифорния.

Горещите вълни са най-лесни за обвързване с човешката дейност. За първи път за тях се заговори още през 70-те години на миналия век и оттогава тяхната честота расте все повече. Директно свързани с горещините са горските пожари. В момента в САЩ сезонът на горските пожари е с два месеца по-дълъг спрямо 70-те и 80-те години. От началото на това столетие горските зони, заплашени от пожари (заради повишените температури и голямата суша) се увеличават със 75 на сто.

Застрахователните компании, сред които Munich Re, редовно съобщават за растящ брой на обвързаните с времето бедствия, като например наводнения, пожари, суши и т.н., по света през последните години. В същото време други природни катаклизми като например земетресения и вулкани, остават без промяна.

Трудно се доказва, че тези събития са причинени от климатичните промени, но като цяло учените са уверени, че климатът се променя и температурите на океаните се повишават. Затоплянето причини рекорден брой урагани и тропически бури през 2020 година.

Бурите са всъщност най-трудни за обвързване с промените в климата, защото са комплексно метеорологично явление, много бързо се формират и бързо затихват. Но по-топлата вода и влажният въздух, които са резултат на глобалното затопляне, са допълнителен фактор за формирането на циклоните. Очакванията са през следващите години бурите и ураганите да се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
отрано си започнал да се упражняваш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Първо беше озоновата дупка - всички щяхме да умре от рак на кожата.После петрола щеше да свърши и щеше да има недостиг на енергия.След това дойде глобалното затопляня и цялата планета шеще да се изпържи. После се обърна на климатични промени Каква ще е следващата ***.по.ия за стригане не овцата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още