IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко ще нарасне търсенето на инвестиционно злато?

Първата по рода си епидемия показа, че златото може добре да играе ролята си на актив убежище, твърди Диляна Тодорова

19:56 | 22.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето на физически инвестиционно злато ще нарасне със 1000-1100 тона през тази година. Това е ръст от около 5% и той не зависи от развитието на  коронакризата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Диляна Тодорова, трейдър на ценни книжа в Експат Асет Мениджмънт .

Фондът Expat Gold е създаден, за да предостави на индивидуалните инвеститори на Българска фондова борса възможност да инвестират в злато по един доста ефективен начин с оглед на разходите, обясни гостът.

„Смятаме, че моментът е подходящ за инвестиция в злато поради ред причини. През изминалите 12-14 месеца наблюдавахме две сюжетни линии - първата по рода си епидемия показа, че златото може добре да играе ролята си на актив убежище. А втората тенденция се основава на силните стимулиращи политики на централните банки“, каза гостът.

„Често златото е възприемано като защита срещу инфлация и спад във валутните курсове“, обясни Тодорова.

По думите ѝ връщането към нормалния живот не означава, че златото ще направи корекция или че инвестиционния му рационал е изчерпан.

„Фондът Expat Gold се радва на добър интерес и за размерите на БФБ се справя много добре, като се търгува на много тесни спредове. Прогнозираме, че през тази година фондът ще нарасне с 10%“, обясни експертът. 

„Българските инвеститори много харесват златото“, каза Тодорова и добави, че няма риск биткойн да заличи блясъка на ценния метал.

„На биткойна му липсва дълбочина, пазарът на криптовалути не е достатъчно добре регулиран и волатилността е много висока. Моето мнение е, че по-скоро на биткойна му трябва още доста търговска история, за да може да се конкурира с утвърдени активи“, каза гостът.

На въпрос на водещия защо фондовете са най-добрата алтернатива за инвестиции в злато, Тодорова заяви, че те следват много добре представянето на ценната на златото и също носят гарантирана собственост на инвеститора, което не е така при договорите за разлика например. Също така физическите лица нямат достъп до фючърсите върху златото, тъй като те са разработени специално за институционализирани инвеститори, обясни гостът. 

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Kaк да печелим от дигиталното злато - крипто валута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още