IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще призове Г20 да не оттегля Covid стимулите прекалено рано

Въпросът ще бъде повдигнат на предстояща среща в края на седмицата

21:24 | 22.02.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази седмица Европейският съюз (ЕС) ще призове финансовите лидери на 20-те най-големи икономики в света да продължат да наливат пари в глобалната икономика, докато е необходимо, така че тя да се възстанови от пандемията на Covid-19, сочи документ, подготвен за срещата, предава Ройтерс.

Финансовите министри и управителите на централните банки на 20-те топ икономики (Г20) ще проведат видео конференция в петък, а начело на дневния ред ще е глобалният отговор на безпрецедентния хаос, причинен от коронавируса в икономиката.

„Фискалните политики ще останат подкрепящи докато е необходимо и няма да бъдат изтеглени преждевременно“, гласи текстът.

„Фискалният отговор занапред трябва да продължи да бъде внимателно преценяван и редовно да се преразглежда с оглед на несигурността, свързана с пандемията... и необходимостта от избягване на последиците от политически сриващи ефекти“, допълва документът, съгласуван от всички правителства в ЕС.

Пандемията, която нанася щети на световната икономика от февруари 2020 г., засяга бедните страни с големи дългове повече от другите, тъй като те нямат възможност да стимулират възстановяването си чрез много нов дълг.

„ЕС е отворен да обсъди варианти за намаляване на финансовия натиск върху страните с ниски доходи, ако те се сблъскат с финансов натиск, и очаква с нетърпение анализа на МФВ и Световната банка за нуждите от външно финансиране в развиващите се страни с ниски доходи през следващите години“, гласи текстът.

Представители на властите твърдят, че никой в ЕС не е предложил дискусия относно отписването на дълг на бедните страни, но е признато, че приблемът може да е по-сериозен от просто спиране на плащанията им за обслужване на дълга.

Но за да може нещо от това да се изпълни за Парижкия клуб на държавите кредитори, страните с ниски доходи трябва да са прозрачни за задълженията си към Китай, който е основен кредитор на много африкански държави.

„Ако не знаем дали Китай участва в някакво облекчаване на дълга, не можем да ги освободим, защото в крайна сметка може да субсидираме Китай, а не да помагаме на страни с ниски доходи“, допълва източникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
: ))) "...тази пандемия показа че всичко е една илюзия. " ... " пандемията " също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Преди да започне Ковид историята имаше финансови кризи, бедност, войни за пари, недостиг на средства за здравеопазване и други жизненоважни неща за човечеството. Една година Ковид пандемия вече не спират да валят пари от някъде, стимули, фондове и кво ли още не. Световната икономика е в колапс и милиони хора са без работа, но пари има, живота продължава, системата не спира да функционира. тази пандемия показа че всичко е една илюзия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
ЕС ще призове Г20 да не оттегля Covid стимулите прекалено рано Дълбокосмислент текст на популярна песен (по-долу):
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
We all live in a yellow submarineYellow submarine, yellow submarineWe all live in a yellow submarineYellow submarine, yellow submarine....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още