IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq записа 2,5% понижение след слабо представяне на технологичния сектор

Dow все пак успя да приключи първия ден от седмицата с повишение

23:26 | 22.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Големите понижения на цените на технологичните акции повлякоха надолу S&P 500 в понеделник, след като продължаващият ръст на доходността по американските държавни ценни книжа намалява апетита за акции със силен ръст, пише CNBC.

Широкият измерител загуби 0,8% при волатилната търговия, достигайки 3876,50 пункта, като се понижи за пета поредна сесия предвид слабостта на технологичния сектор.

Nasdaq Composite спадна с 2,5% до 13 533,05 пункта, след като акциите на Tesla се потопиха с 8,6%. Книжата на големите технологични компании са под натиск. Apple, Amazon и Microsoft приключиха деня с по 2% надолу.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average компенсира загубата на 200 пункта и добави 27,37 пункта, или 0,1%, до 31 521,69 пункта. Disney отбеляза 4,4% повишение на стойността на книжата си, докато индустриалният гигант Caterpillar и химическата компания Dow Inc записаха скок от над 3,5%. Индексът беше подкрепен и от представянето на American Express и Chevron – съответно 3,2% и 2,7% повишение.

Някои инвеститори се притесняват за бързото покачване на доходността по американските държавни облигации през последните дни и седмици, тъй като тя би могла да удари компаниите със силен ръст, разчитащи на евтини заеми.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа в понеделник нарасна до около 1,36%, след като скочи с 14 базисни пункта миналата седмица до най-високото си ниво от февруари 2020 г. От началото на месеца увеличението е с 27 базисни пункта.

Всички погледи са вперени в председателя на Федералния Резерв Джером Пауъл, който ще сподели икономически данни за полугодието пред Банковата комисия към Сената във вторник. Коментарите му за лихвените проценти и инфлацията могат да определят движенията на пазара през седмицата.

Пазарът се насочи към последната седмица на февруари с големи ръстове. Dow и S&P 500 са нараснали с по 5% този месец, а Nasdaq се е изкачил с 4,5%. Russel 2000 пък се представя по-добре през месеца, записвайки ръст от 9,6% до този момент.

Във връзка с пандемията Белият дом обяви, че очаква да достави милиони забавени ваксини срещу Covid-19 тази седмица, след като снежната буря попречи на логистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още