IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо политизирането на пандемията изигра лоша шега на кампанията по ваксинация?

Организацията на процеса по имунизация у нас трябваше да е по-добра, коментира Мими Виткова

14:55 | 23.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus /Bloomberg

Изначално проблемът с пандемията и ваксините се политизира в световен мащаб, а не само у нас. И това изигра много лоша шега и на мерките, и на кампаниите за ваксинация. Това мнение изрази Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя е категорична, че политическото говорене трябва да отстъпи на медицинското говорене.

„ЕС също постъпи грешно, защото договорите с производителите на ваксини бяха сключени така, че компаниите не носят отговорност за странични ефекти. Няма и никакви неустойки за забавяне на доставките. Трябва също така да се върви към разширяване на арсенала от регистрирани ваксини“, заяви Мими Виткова.

Според нея организацията на процеса по имунизация трябваше да е по-добра, тъй като в хода на пандемия „да създадеш условия за такова струпване на хора през целия ден не е най-добрата организация“.

„Първо имахме списъци за ваксинация при общопрактикуващите лекари, после се появи и възможността компаниите да направят списък на служителите си, които желаят да бъдат ваксинирани, сега се отвориха зелени коридори за свободна имунизация. Тези три направления се преплитат и човек си задава въпроса кое ще му донесе по-бърза защита“, отбеляза Виткова. 

Според PR специалиста Любомир Аламанов, който също беше гост в предаването, сериозен недостатък е, че вече от една година не са предоставени точни правила за това какви действия ще се предприемат при определени показатели за заболеваемост.

Аламанов обърна внимание на негативните страни от комуникационната кампания по ваксинацията. „Бяха подценени хибридните атаки и силата на конспиративните теории и бе пропусната възможността да се припомнят положителните черти на виксините и общия имидж на имунизацията като процес“, посочи специалистът.

По отношение на постоянното разхлабване и затягане на мерките и по-специално обещанията на 1 март заведенията да бъдат отворени въпреки нарастващия брой на заразените Мими Виткова заяви, че това е „излишно подхранване на илюзии“. По нейно мнение много бързо и много лежерно се вземат решенията.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
"ЕС също постъпи грешно, защото договорите с производителите на ваксини бяха сключени така, че компаниите не носят отговорност за странични ефекти".Според мен това е основното което отблъсна хората от ваксините.....,другото е "ИНФОРМИРАНОТО съгласие.....".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
целта е да се инжектира стадото / не казвам ваксинира/ независимо с каква "ваксина"... ваксината за грип струва 22 льова , а тая "беСплатна" , както казва бокаса първи ... ай сиктир бе драги писатели !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 3 години
"положителните черти на виксините" - че ваксините за грип кога са имали положителни черти? Освен да се разболееш повече нищо друго не може да ти се случи.Ако бяха медицинските аргументи, а не политическите, Мими, изобщо нямаше да има никакви ограничения и щяхме отдавна да сме забравили какво е било 2-3 месеца миналата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още