IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на жилищните цени в големите китайски градове е тест за ръководителите

Те скачат с най-бързия си темп от септември 2020 г.

18:01 | 23.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Цените на новите жилища в Китай са нараснали по-бързо през януари, стимулирани от нажеженото търсене в големите градове в страната въпреки предприетите от правителството мерки за охлаждане. Това създава предизвикателства за държавните ръководители в момент, когато опитват да ограничат финансовите рискове.

Средните цени на новите жилища в 70 големи града в Китай са нараснали с 0,3% спрямо месец по-рано, което е най-бързият растеж от септември насам, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на китайската Национална статистическа служба. За сравнение, през декември цените се повишиха с 0,1%.

На годишна база цените на новите жилища са прибавили 3,9% към стойността си, ускорявайки ръста си спрямо увеличението от 3,8% през декември.

В момент, когато китайската икономика се възстановява от сътресенията заради COVID-19, властите засилват ограниченията върху имотния сектор, за да го предпазят от финансови рискове, тъй като растат притесненията за спекулативен балон в някои части от пазара.

Данните на китайската статистика сочат, че 53 града са обявили месечен ръст на цените спрямо 42 през декември.
Неумолимият натиск към ръст на цените отново е движен основно от големите градове. Ръстът на цените на жилищата в тези градове, включително Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън, се е ускорил с 0,6% спрямо предходния месец, а цените на жилищните имоти на вторичния пазар са записали по-голям скок от 1,3%, като ръстът и в двата сегмента изпреварва този в по-малките градове.

Повишаването на цените в началото на годината може да се дължи основно на рекордния обем от отпуснати кредити през януари, казва Джан Дауей, анализатор в имотната агенция Centaline.

„Притокът на бизнес кредити, които се радват на огромен лихвен спред с нормалните ипотечни кредити, в имотния сектор засили особено натиска към повишение на цените във водещите градове“, допълва той.

Данни на централната банка сочат, че новите банкови заеми в Китай са скочили до нови върхове през януари, подкрепени от сезонното търсене, като кредитите на домакинствата, предимно ипотеки, са се увеличили над два пъти спрямо нивото през декември.

Имотният пазар в Китай се възстанови бързо от кризата с COVID-19 миналата година, предимно в по-големите градове. Но скокът породи опасения за финансови рискове и държавните ръководители затегнаха оттогава правилата за насочване на средства към сектора.

Миналия месец големи градове като Шанхай, Шънджън и Пекин обявиха по-строги регулации за затваряне на „вратички“ при сделките с жилища и овладяване на незаконния приток на средства в сектора. Тези стъпки се прибавиха към редица други мерки, предприети миналата година.

Лихвите по ипотечните кредити също нараснаха през последно време.

„Трябва да останем нащрек за ускоряване на ръста на жилищните цени или за пазарни спекулации, особено ако коронавирусната епидемия бъде контролирана ефективно и икономиката постигне стабилен скок“, отбелязва Йен Юедзин, директор на базирания в Шанхай E-house China Research and Development Institution.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още