IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран ограничава достъпа на международните инспектори до ядрените си съоръжения

Техеран вече няма да споделя кадри от наблюдение на ядрените си обекти с агенцията на ООН, но ще пази записите за тримесечен период

16:21 | 23.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Иран официално започва да ограничава международните инспекции на ядрените си съоръжения, съобщава държавната телевизия на страната, цитирана от AP. С това Техеран се опитва да окаже натиск върху европейските държави и администрацията на американския президент Джо Байдън да премахнат осакатяващите икономически санкции и да възстановят ядреното споразумение от 2015 г.

Държавната иранска телевизия не дава повече подробности за мерките, които страната ще предприеме.

Ходът на Иран за ограничаване на международните инспекции подчертава обезсърчителната задача, пред която е изправен Байдън, докато се опитва да обърне политиката на Тръмп и да се върне към сделката, най-важният пакт между Иран и големите световни сили от ислямската революция през 1979 г., отбелязва АП.

"Законът влезе в сила от тази сутрин", заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, като повтори, че Иран вече няма да споделя кадри от наблюдение на ядрените си съоръжения с агенцията на ООН.

„Никога не им давахме видео на живо, но (записи) се даваха ежедневно и ежеседмично“, коментира Зариф за достъпа на МААЕ до информацията, записана от мониторите на камерите. „Записите на нашата (ядрена) програма ще се съхраняват в Иран“, допълва той.

Организацията за атомна енергия на Иран, гражданската ядрена агенция на Техеран, обещава да пази записите в продължение на три месеца, след което да ги предаде на МААЕ, но само ако бъде предоставено облекчение на санкциите. В противен случай Иран ще унищожи записите.

Страната обяви плановете си да прекрати прилагането на т.нар. „допълнителен протокол“ - поверително споразумение между Техеран и МААЕ, постигнато като част от знаковото ядрено споразумение. То предоставя на инспекторите разширени правомощия да посещават ядрени съоръжения и да наблюдават програмата на Иран.

Преди близо три години бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно оттегли Америка от ядреното споразумение и отново наложи санкции срещу Иран. За да създаде лост за Вашингтон, Иран обяви постепенни нарушения на споразумението през последните седмици. Страната започна да обогатява уран с чистота до 20%, което е на една крачка от нивата, необходими за производство на ядрено оръжие, както и да произвежда метален уран.

Зариф подчертава, че новите ограничения за ядрените инспекции и други нарушения на пакта са обратими. Той настоява САЩ първо да предприемат мерки за съживяване на сделката.

В знак на предизвикателство говорителят на кабинета Али Рабией очерта по-нататъшното развитие на ядрената програма на Иран. През последните три седмици,  коментира той пред медиите, Иран е инсталирал и започнал да подава газ в допълнителни 148 високотехнологични IR2-m центрофуги в своето ядрено обогатително съоръжение в Натанц и укрепения си ядрен комплекс във Фордо. Това увеличава общия брой центрофуги до 492. Още 492 центрофуги ще бъдат инсталирани през следващия месец, казва той.

Иран е инсталирал две каскади от още по-модерни центрофуги в своите съоръжения за ядрено обогатяване, но властите не уточняват къде.

В понеделник върховният лидер аятолах Али Хаменей също сигнализира, че Иран ще откаже да капитулира под натиска на САЩ заради ядрената си програма. Хаменей заяви, че Иран може да обогати уран до 60% чистота, ако е необходимо, но подчерта, че страната забранява ядрените оръжия. Техеран отдавна настоява, че неговата ядрена програма е за мирни цели, като производство на електроенергия и медицински изследвания.

Администрацията на Байдън заяви, че е готова да се присъедини към преговори с Иран и световните сили, за да обсъди връщане към сделката. Във вторник Зариф отговори предпазливо на това заявление, като посочи, че Иран „оценява идеята за неофициална среща“ със страните по споразумението, „при което Америка е поканена като страна, която не е член“.

При по-нататъшни дипломатически действия новата администрация на САЩ отмени наложените от Тръмп санкции на ООН и облекчи ограниченията за вътрешни пътувания на ирански дипломати, изпратени в ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още