IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпродажбите на технологични акции оставят американските пазари под натиск*

И трите основни индекса отвъд Океана се озовават на червена територия в началото на сесията

18:41 | 23.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Технологичните акции в САЩ поевтиняват за втори пореден ден във вторник, а инвеститорите продължават да пренебрегват амбициозни растящи компании на фона на по-високата доходност от държавните облигации, предава CNBC.

Технологичният показател Nasdaq Composite бележи спад от 1,07% до ниво от 13 386,88 пункта, падайки под 50-дневното си средно равнище за първи път от 3 ноември м. г. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 0,36% до равнище от 3862,54 пункта. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 87,52 пункта от стойността си до ниво от 31 434,31 пункта.

Книжата на Tesla поевтиняха с 13% във вторник след спада с 9% в предходната сесия, но по-късно успяха да възстановят част от загубите. Цената на акциите на Apple намалява с 2,4% след понижение с 3% в понеделник. Книжата на производителя на iPhone поевтиняват с 11,5% спрямо миналия месец.

Разпродажби има и при компаниите с по-малка пазарна капитализация, като индексът Russell 2000 се понижава с 1,9%, ограничавайки ръста си за февруари до 6,5%. Книжата на подценените компании се представят по-добре от тези в S&P 500 през 2021 г. на фона на оптимизма за разпространението на ваксините и повторното отваряне на икономиката.

„Разпродажбите при технологичните акции и при харесваните компании с малка пазарна капитализация може да бъдат интерпретирани като началото на сътресения на пазара“, коментира Крис Ларкин, управляващ директор в отдел „Търговия и инвестиционни продукти“ в компанията E-Trade. „Това не означава, че тези книжа са излезли от строя, а че циклични сектори като енергетиката и финансите са по-привлекателни, докато технологиите остават на заден план“, допълва той.

Индексите отвъд Океана се оттласнаха от дъното си в началото на сесията, след като предварително подготвеното изявление на гуверньора на Фед Джером Пауъл пред Конгреса, показа, че инфлацията е „малка“, смекчавайки страховете за промяна на политиката на централната банка.

Пауъл ще заяви във вторник, че натискът върху цените остава лек, а перспективите пред икономиката все още са „много несигурни“.

„Икономиката е далеч от целите ни за заетост и инфлация и е вероятно да мине известно време преди да бъде постигнат значителен допълнителен напредък“, отбелязва ръководителят на Фед в предварително подготвеното изявление пред Банковата комисия в Сената.

Опасенията от инфлация растат през последните седмици на фона на резкия скок на доходността по държавните облигации, докато държавните ръководители обсъждат нов пакет от мерки за облекчаване на икономиката, а случаите на COVID намаляват. Инвеститорите се опасяват въпреки обещанията на Фед, че ръст на цените в резултат на федералните стимули може да принуди централната банка да повиши краткосрочните лихви.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която расте стабилно от началото на 2021 г., остава почти непроменена във вторник на ниво от 1,365%. От началото на месеца доходността по бенчмарковите облигации е скочила с 28 базисни пункта. В същото време доходността по 30-годишните облигации достигна едногодишен връх от 2,2% в понеделник. Днес тя остава почти непроменена на ниво от 2,199%.

Спадовете в началото на сесията във вторник се прибавят към растящите разлики между ключови области на пазара. Технологичният показател Nasdaq Composite, който се понижи с 2,5% в понеделник, е надолу с над 5 на сто от началото на седмицата.

Dow, който включва повече циклични акции, се е понижил с далеч по-скромните 0,7% от края на търговията миналия петък, тъй като инвеститорите се насочват към компании, които смятат, че ще се възползват от възстановяването на икономиката. Книжата на туристическите компании, включително авиокомпаниите и операторите на круизни кораби, поскъпват значително.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е нагоре с 0,05% до 90,05 пункта. Еврото поскъпва с 0,04% до 1,216 долара, а паундът е нагоре с 0,31% до ниво от 1,41 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,02% до 105,08 йени за долар.

Цената на петрола нараства с над 1 долар във вторник на фона на бавното възстановяване на добива в САЩ след студа в Тексас, който спря производството на суров петрол миналата седмица.

Цената на фючърсите върху международния бенчмарк Брент е нагоре с 44 цента до 65,68 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 43 цента до 62,11 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняват с 0,1% до 1806,70 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17,45 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още