IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Ще действаме, ако Google заплаши да се оттегли

Маргрете Вестагер предупреди за потенциални антитръстови действия срещу Google или други американски технологични гиганти

11:46 | 24.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Комисарят по конкуренцията&nbsp;на Европейския съюз&nbsp;Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Комисарят по конкуренцията на Европейския съюз Маргрете Вестагер. Снимка: Bloomberg LP

Комисарят по конкуренцията на Европейския съюз Маргрете Вестагер предупреди за потенциални антитръстови действия срещу Google или други американски технологични гиганти, ако заплашат да се оттеглят от пазарите.

Вестагер заяви пред икономическата комисия на Европейския парламент, че може да има „разследване дали всъщност е законно доминиращият доставчик да спре да предоставя услуги“, като добави, че ЕС „ще има редица инструменти, които да използва“.

Нейните коментари следват споровете в Австралия, където Google и Facebook Inc. лобират срещу предложен закон, който изисква от компаниите за онлайн търсене и социалните медии да плащат на издателите за стойностите, генерирани от техните цифрови платформи. 

Google първоначално заплаши да затвори търсачката си в страната, преди да сключи сделка с News Corp. Facebook беше ограничил споделянето на новини на сайта си, но прекрати затъмнението по-рано във вторник, след като правителството се съгласи да измени законодателството.

Google отказа да коментира пред Bloomberg последното предупреждение на Вестагер, която глоби компанията с повече от 9 млрд. долара за нарушения на антитръстовото законодателство.

Междувременно компанията потвърди статия на Ройтерс, че е получила антитръстови възражения от френските регулатори заради предполагаемото си неспазване на заповед за плащане на издателите за откъси от новини.

Google, собственост на Alphabet Inc., заяви, че ще разгледа изложението на възраженията и „ще работи в тясно сътрудничество с френския орган по конкуренция“.

„Нашият приоритет е да спазваме закона и да продължим да преговаряме с издателите добросъвестно, както се вижда от споразуменията, които сме сключили с издателите през последните няколко месеца“, поясняват от компанията.

По-рано Ройтерс съобщи, че френските антимонополни следователи са обвинили Google на Alphabet Inc, че не е изпълнила заповедите на държавния орган по конкуренцията за това как да се водят преговорите с издателите на новини относно авторските права. 

В доклада от 93 страници, известен като „Изложение на възраженията“, разследващите пишат, че неспазването от страна на Google е от изключително сериозно естество.

Това се случва на фона на оплаквания от страна на френски издатели на новини, че Google не е провела разговори с тях добросъвестно, за да се стигне до споразумение. Същите издатели не са част от тригодишната сделка за 76 милиона долара, подписана между американската фирма и група от 121 издатели, както Ройтерс съобщи по-рано този месец.

Споразумението беше представено като голяма стъпка напред както от Google, така и от издателите, които го подписаха, но ядоса много други медии.

Френският орган по конкуренцията може да наложи глоби в размер до 10% от приходите на фирми, за които счита, че са нарушили правилата. Годишните продажби на Google възлизат на около 183 млрд. долара за 2020 г.

Докладът е ключов елемент в процеса за санкциониране на органа, но бордът на регулатора, воден от Изабел де Силва, трябва да реши дали да наложи наказание.

Най-голямото наказание, налагано някога от френския антимонополен орган, беше срещу производителя на iPhone Apple Inc през миналата година, в размер на 1,1 млрд. евро (1,34 млрд. долара) за антиконкурентно поведение спрямо дистрибуторската и търговската мрежа.

Новините от Франция за тактиката на преговори на Google се появяват в момент, в който редица страни по света настояват американските интернет гиганти като Google и Facebook Inc да споделят повече приходи с издателите на новини. Темата привлече международно внимание тази седмица, след като Facebook забрани всички новини в услугите си в Австралия заради проектозакон там, който ще наложи арбитраж.

Според двата източника на Ройтерс френските следователи казват, че Google не се е съобразила с исканията на органа да започне преговори с издателите в рамките на тримесечен срок и да предостави всички данни, от които според регулатора се нуждаят издателите. 

Лобито на издателите, подписало сделката с Google, APIG, не е отговорило на  молбите за коментар. Френската информационна агенция AFP и друга медийна лобистка група, SEPM - не са подписали сделка с Google, и не са коментирали темата.

Самата Ройтерс постигна глобална сделка с Google през януари при условия, които не са публично оповестени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Гугаласите май не разбират, че ЕС не е САЩ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Препоръчвам Яндекс(шегувам се). Нямам идея как подреждат търсенето, но едиствено гугъл подрежда предложениията конкретно според моите предпочитания. Възможно е да мисля така, защото съм свилнал с нея, но всичко останало според мен е дисцомфортно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
не мисля , че google ще затворят търсенето и услугите си в ЕС ... поне 10 търсачки само това чакат , в това число и европейски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още